Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.

Gdje mogu puniti svoje vozilo?

Gdje mogu puniti vozilo? Električna će mobilnost sve više određivati našu svakodnevicu, a možda uskoro i vašu. Tada se možete riješiti starih navika i otkriti da je mnogo toga postalo lakše. Svoj električni automobil možete primjerice puniti dok spavate, radite ili idete u kupovinu. Brojne stanice za punjenje na putu ili izravno kod kuće u svakom vam trenutku na raspolaganje stavljaju struju. Ako pri tome upotrebljavate struju dobivenu iz obnovljivih izvora energije, vaša vožnja u budućnost bit će posebno održiva uz nisku emisiju štetnih tvari. Zvuči dobro? I jest.

Punjenje kod kuće.

Vaš se električni automobil puni dok spavate.

Zamislite da ujutro uđete u svoje električno vozilo i započnete dan puni energije. Naime, dok ste se vi odmarali preko noći, i vaš je automobil punio baterije. Sve što vam je za to potrebno jest opcionalni kabal za punjenje preko strujne mreže koji vam omogućuje punjenje na kućnoj utičnici / utičnici sa zaštitnim kontaktom.

Benzinska postaja u vlastitoj kući.

Punjenje na utičnici:
Punjenje električnog vozila kod kuće jednostavnije je nego što mislite. Jednostavno utaknite kabal za punjenje u utičnicu i utikač za punjenje u svoje vozilo. Ako potom svoj automobil zaključate ključem vozila, postupak punjenja odmah će započeti. 

Punjenje preko wallboxa:
Ako imate vlastitu kuću s garažom ili nadstrešnicom, najjednostavnije je instalirati opcionalni wallbox. Postupak punjenja jednako je jednostavan, ali mnogo ugodniji i brži nego putem kućne utičnice / utičnice sa zaštitnim kontaktom: jednostavno uzmite utikač, utaknite ga, zaključajte te ponovno otključajte automobil i gotovo. Energija se, naravno, uzima iz kućne mreže i naplaćuje kao i obično preko vašeg distributera električne energije. Jednostavnije i brže - upravo onako kako vi to želite.

Ako nemate vlastitu kuću, već živite kao podstanar ili ste dio zajednice vlasnika stanova zgrade te svoje vozilo parkirate na cesti ispred kuće, punjenje će se u početku činiti težim jer javna infrastruktura punjenja zasigurno nije prisutna u svim stambenim četvrtima. Najlakši način je, dakle, puniti vozilo kod poslodavca ako isti na raspolaganje stavi odgovarajuću infrastrukturu punjenja na parkiralištu. Prednost je u tome što kao prosječni putnik koji svakodnevno prelazi dužu relaciju do posla (primjerice s ukupnom dionicom od oko 50 km dnevno) svoje vozilo morate puniti samo jednom sedmično. To je najbolje raditi tokom radnog vremena prijepodne ili poslijepodne.

Dio ste zajednice vlasnika stanova zgrade s vlastitom garažom? Tada vam je za instalaciju wallboxa potrebna saglasnost svih vlasnika. Međutim, i ovdje je vidljiva promjena. U zakonodavstvu su, naime, upravo uvedene promjene koje će vam olakšati iskorištavanje prednosti punjenja u zajedničkim objektima. 

Izgrađena mreža odmorišta nudi veliku slobodu.

Jeste li spremni za električnu mobilnost?

Već vozite električni automobil ili razmišljate o kupovini takvog automobila? Vrlo dobro. Sada, naime, znate da postoji pregršt mogućnosti punjenja. Bilo privatno u vašem domu, u garaži ili ispod nadstrešnice. Na putu na autocesti ili tokom kupovine na parkiralištu u gradu. Ponuda javnih stanica za punjenje raste kao i interes za njihovu naknadnu ugradnju. Naime, vožnja električnim automobilima predstavlja budućnost.