Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

Over-the-Air (bežično) ažuriranje ID. software-a 2.3

Profitirajte od aktualizacija za svoj ID. model

Profitirajte od aktualizacija za svoj ID. model

Over-the-Air (bežično) ažuriranje ID. software-a 2.3

Profitirajte od aktualizacija za svoj ID. model

Doživite budućnost već sada

Volkswagenovi ID. modeli  redovnim ažuriranjima softvera mogu profitirati od najnovijih dostignuća u digitalnoj tehnologiji čak i nakon što su kupljeni. Funkcije i optimizacije se mogu instalirati "bežično" i bez posjete radionici. Ovdje možete saznati kako to tačno funkcionira.

Bežična ažuriranja preuzimaju se u pozadini putem pristupa mobilnog telefona vozila tokom vožnje. Čim ažuriranje postane dostupno, u infotainment sistemu se pojavljuje napomena i Vaš ID.  Vas vodi kroz korake do instalacije. Dok je Vaše vozilo parkirano, odvija se potpuna instalacija i već sljedeći put kada se vozilo pokrene možete uživati u novim i poboljšanim funkcijama. Molimo obratite pažnju na dodatne informacije u digitalnom dnevniku vozila.

Osim ažuriranja ID. software također nudimo ažuriranja za unaprijed instalirane sistemske aplikacije, "aplikacije u automobilu" (In-car Applications). Ove aplikacije nisu povezane s bežičnim ažuriranjima ID. softvera i mogu se instalirati zasebno. U nekim slučajevima možda će biti potrebna najnovija verzija ID. softvera.

Potrebno Vam je ažuriranje ID. software 2.1?

Onda direktno dogovorite sastanak s partnerom. ID. software 2.1 je preduslov za ID. sofware 2.3 kao internetsko ažuriranje i za buduće aktualizacije.
Ovdje ćete naći dodatne informacije, sadržaje i često postavljena pitanja.

Više o ažuriranju u radionici

Preduslovi za online ažuriranje

Poslušali smo Vas. Uz pomoć Vaših povratnih informacija sastavili smo za Vas opsežno ažuriranje softvera, verziju ID. software 2.3. Ono se sada po prvi put može instalirati "bežično" na vozilima  Volkswagen ID porodice, tj. bez posjete radionici. Saznajte ovdje šta je novo. 

Napomene:

 • Preduslov za bežična ažuriranja je da je ID. software 2.1 instaliran na Vašem vozilu kao i postojeći We Connect Start ugovor*.

 • Funkcionalnost nakon ažuriranja ovisi o tržištu, godini modela i opcionalnoj opremi i može se razlikovati.

 • Instalacija ID. software 2.3 je preduslov za primanje daljnjih ažuriranja.

 • Neka ažuriranja softvera dostupna su samo radionicama i ne mogu se vršiti kao bežična ažuriranja.

 • Također Vam je potreban aktivan We Connect Start ugovor, koji možete besplatno koristiti prve tri godine vozila i s kojim možete profitirati od brojnih prednosti u svakodnevnom životu, kao što je na primjer prethodno pripremanje klime u vozilu ili prikaz statusa napunjenosti.

*Ako još niste primili ažuriranje za ID. software 2.1, kontaktirajte svog Volkswagen partnera.

Šta uključuje bežično ažuriranje?

Ažuriranje na ID. software 2.3 sastoji se od dva dijela. Prvo ažuriranje software poboljšava dinamičku kontrolu dugih svjetala i sisteme asistencije vozaču. U vozilima s Head-up displejom optimizirana je interakcija između hardware i software.

Osim daljnjih poboljšanja performansi i stabilnosti, drugo ažuriranje softvera također uključuje nove funkcije za ID. Light kao i prilagođavanja dizajna unutar infotainment sistema.

Poboljšano upravljanje infotainment sistemom

 

Zahvaljujući ID. software-u 2.3 Vaš infotainment sistem dobija novi izgled. Brojna prilagođavanja dizajna, poput redizajniranih digitalnih dugmadi, prilagođenih fontova i optimiziranog rasporeda izbornika funkcija, značajno poboljšavaju čitljivost i upravljanje infotainment sistemom. Dugme za početnu stranicu se sada situativno prilagođava prikazanom kontekstu, a njegov izgled možete individualno promijeniti. Osim Volkswagenovog logotipa, dostupne su i brojne zastave država.

Nove funkcije ID. Lights-a

 

ID. Lights prenosi informacije iz Vašeg infotainment sistema i sistema asistencije u svjetlosne signale ispod vjetrobranskog stakla. S ovim bežičnim ažuriranjem podržane su i sljedeće funkcije:

 • Detekcija dodira volana

 • Automatska regulacija razmaka ACC

 • Asistent za povećanje efikasnosti

 • Apsolutni rezervni modus 

Da biste mogli koristiti ove funkcije, odgovarajuća oprema mora biti dostupna u Vašem automobilu

Sistemi dinamičke regulacije dugih svjetala i sistemi asistencije vozaču

 

Vozila opremljena dinamičkom kontrolom dugih svjetala sada mogu još bolje prepoznati druge učesnike u saobraćaju. U budućnosti će Vaši sistemi asistencije vozaču biti dostupni i tokom preuzimanja ažuriranja.

 

Daljnja poboljšanja

 

Optimiziramo stabilnost mobilnih online usluga. Za vozila s Head-up displejom poboljšavamo interakciju između hardware-a i software-a.

Kada će se izvršiti ažuriranje?

Može biti da ste već primili e-mail poruku ili ćete uskoro primiti e-mail poruku u kojoj možete dati pristanak preuzimanju bežičnog ažuriranja ID. software-a 2.3. Molimo provjerite pristiglu poštu s e-mail adrese koju ste spremili u svom Volkswagen ID-u. Nemojte čitati e-mail tokom vožnje.

Nakon što ste dali pristanak, može proći nekoliko sedmica dok Vaš ID. primi ažuriranje jer ćemo softver uvoditi postepeno. Molimo provjerite da li Vaš ID. ima stabilnu mrežnu vezu prije i tokom vožnje.

Čim se programski paket potpuno preuzme i bude spreman za instalaciju, na infotainment displeju će se pojaviti poruka "Dostupno je ažuriranje sistema".

Kako izvršiti online ažuriranje

Start Video

Napomena: Ako već imate instaliranu We Connect ID. aplikaciju i imate važeći We Connect Start ugovor, možete preskočiti prve korake i direktno početi s korakom 4.

 1. Besplatno preuzmite We Connect ID. aplikaciju za svoj pametni telefon. We Connect ID. aplikaciju pronaći ćete ovisno o Vašem operativnom sistemu za Android ili iOS u App Store ili u Google Play Store

 2. Prijavite se u aplikaciju sa svojim Volkswagen ID-om i dodajte svoje vozilo.

 3. Aktivirajte svoj We Connect Start ugovor. Da biste to učinili, slijedite upute prikazane u aplikaciji.

 4. Dostupna ažuriranja se automatski preuzimaju tokom vožnje ako se Vaš ID. nalazi u online načinu rada.

 5. Kad završite vožnju, odaberite dostupnu aktualizaciju. Za pojedinosti o sadržaju ažuriranja pogledajte "Više informacija".

 6. Tokom instalacije bežičnog ažuriranja, Vaš ID. se ne može učitati. Stoga osigurajte minimalno stanje napunjenosti od 50%, a zatim uklonite utikač za punjenje. Sada započnite instalaciju ažuriranja. To može potrajati neko vrijeme, ovisno o veličini ažuriranja. Vaš ID. će Vam prije početka instalacije u infotainment sistemu prikazati da li moraju biti ispunjeni daljnji uslovi (npr. zatvaranje prozora). Ažuriranje počinje nakon napuštanja i zaključavanja vozila.

 7. Tokom instalacije ažuriranja ne možete koristiti ili puniti svoj ID.

 8. Na kraju instalacije vaš ID. će uspostaviti internetsku vezu.

Sada možete profitirati od novih i poboljšanih funkcija. Volkswagen Vam želi i dalje mnogo zabave i sretan put u Vašem ID.-u.

Sigurnosne napomene u vezi s ažuriranjem

Prilikom preuzimanja prvog bežičnog ažuriranja postoje ograničenja u sistemima asistencije vozaču temeljenim na kameri (npr. Lane Assist, Travel Assist, ...). Tehnički, ovo stanje je uporedivo sa stanjem "snijega na kameri", koje ste možda već doživjeli zimi. Funkcionalnost sistema asistencije vozaču se nakon uspješno instaliranog ažuriranja softvera ponovo uspostavlja. Nakon napuštanja i zaključavanja vozila, započinje postupak instalacije. Imajte na umu da se vozilo ne može koristiti tokom instalacije. Od nas ćete primiti e-mail na e-mail adresu koju ste spremili u svoj Volkswagen ID. kako biste potvrdili primanje ažuriranja. Molimo ne potvrđujte tokom vožnje.

Preuzeli ste, ali niste instalirali?

Ovako funkcionira instalacija ID.Software 2.3

U ovom videu objasnit ćemo vam kako ćete instalirati prvi bežično (Over-the-Air) ažuriranje za ID. modele. Između ostalog dobit ćete savjete kako izbjeći uobičajene pogreške pri instalaciji.

Često postavljana pitanja o ažuriranju ID. software 2.3

Šta su bežična ažuriranja?

Bežična ažuriranja su redovne aktualizacije softvera koje se preuzimaju putem pristupa mobilnoj radiovezi Vašeg vozila. To znači da Vaš Volkswagen i nakon kupovine ostaje u toku s digitalnim razvojem te da profitirate od novih karakteristika i poboljšanih funkcija.

Kako mogu znati koja je verzija software trenutno instalirana na mom ID.-u?

Otvorite stavku izbornika "Setup" u glavnom izborniku infotainment sistema u svom ID.-u. Zatim idite na "Podaci o sistemu". Ako je softver jednak "0792" ili veći, već ste instalirali ID. software 2.1 i Vaše vozilo može primati bežična ažuriranja.

Koliko traje bežično ažuriranje?

Bežično ažuriranje se preuzima u pozadini tokom vožnje. Vrijeme instalacije ovisi o opsegu ažuriranja softvera i prikazuje se u infotainment sistemu prije početka instalacije.

Da li mogu sam/a izvršiti bežično ažuriranje?

Vaš ID. će Vas obavijestiti u infotainment sistemu čim ažuriranje bude dostupno za instalaciju i vodit će Vas kroz postupak instalacije.

Da li mogu voziti svoj ID. dok se instalira bežično ažuriranje?

Tokom instalacije, vozilo nije dostupno. Vrijeme instalacije možete lako utvrditi na ekranu infotainment sistema.

Da li je ažuriranje besplatno za mene?

Da, ažuriranje je besplatno za Vas.

Da li ću dobiti potvrdu o ažuriranju softvera?

Ažuriranje softvera je sačuvano u sistemu od strane Volkswagen partnera i dokumentirano u digitalnom servisnom planu.

Zašto još uvijek nisam dobio ažuriranje iako su drugi odavno bili u mogućnosti da ažuriraju softver?

Bežično ažuriranje se sukcesivno isporučuje svim kvalificiranim vozilima. Vaš ID. će Vas obavijestiti čim ažuriranje bude dostupno za instalaciju.

Da li mogu preskočiti bežićno ažuriranje i instalirati sljedeće koje je dostupno?

Bežično ažuriranje je nadogradnja prethodnog. Da biste imali najnovije funkcije i unaprijeđena, molimo izvršite sva ažuriranja.

Kako da znam da li je dostupno bežično ažuriranje?

Vaš ID. će Vas informirati na glavnom ekranu infotainment sistema pop-up obavještenjem čim ažuriranje bude dostupno za instalaciju.

Šta će se dogoditi ako koristim svoj ID. tokom instalacije ažuriranja (npr. otključavam ili punim vozilo)?

Vaš ID. se može otključati ili zaključati tokom instalacije ažuriranja. Vožnja ili punjenje nisu mogući tokom instalacije.

Šta mi je potrebno za primanje bežičnog ažuriranja?

U principu, bežična ažuriranja putem su dostupna svakom vozaču ID. modela. Dostupan vozač. Sve što Vam je potrebno je aktivan We Connect Start  ugovor i ID.software 2.1, koje možete dobiti kod svog Volkswagen partnera.

Da biste saznali koja verzija je trenutno  instalirana na Vašem ID-u, otvorite stavku izbornika "Setup" u glavnom izborniku infotainment sistema u svom ID.-u. Zatim idite na "Podaci o sistemu". Ako je software jednak "0792" ili veći, već ste instalirali ID. software 2.1 i Vaše vozilo može primati bežična ažuriranja.

Da li mogu instalirati bežično ažuriranje tokom procesa punjenja?

Ne, vozilo se ne može puniti tokom instalacije. Molimo završite proces punjenja i pokrenite instalaciju ažuriranja.

Da li nakon neuspjelog bežičnog ažuriranja mogu ponovo pokrenuti instalaciju?

Ako se instalacija može ponoviti, Vaš ID. će vas obavijestiti o tome na ekranu infotainemt sistema. U suprotnom kontaktirajte Vašeg Volkswagen partnera.

Zašto sam dobio/la bežično ažuriranje ali ne vidim promjene?

Ne donosi svako bežično ažuriranje vidljive promjene. Ponekad se bežično ažuriranje odnosi na aktualizacije funkcija i kvalitativna unapređenja u pozadini.

Koliki nivo napunjenosti baterije je neophodan za instalaciju bežičnog ažuriranja?

Visokonaponska baterija mora biti minimalno 50% napunjena prije instalacije.

Da li je status veze mog ID.-a relevantan za bežično ažuriranja?

Da bi ste preuzeli ažuriranje neophodna je internetska veza. Preuzimanje može započeti samo ako je Vaš ID. u "online" režimu. Postojeća internetska veza je prikazana na glavnom ekranu infotainment Sistema simbolom veze.

Više informacija o statusu veze Vašeg ID.-a možete pronaći u uputi za upotrebu, pod Prijenos podataka → Privatnost.

Kliknuo/la sam obavještenje na infotainment sistemu. Kako da ipak dobijem ažuriranje?

Obavještenje na ekranu je samo Napomena o dostupnom ažuriranju. Instalacija se nakon parkiranja vozila može pokrenuti putem "Goodbye" ekrana.

Da li mogu ostaviti svoj Volkswagen Data Plug ili druge OBD module za čitanje priključene tokom ažuriranja?

Molimo uklonite sve module za čitanje iz OBD interfejsa prije početka instalacije.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim