VW Golf: Blind Spot senzor s podrškom izlaska iz parkirnog mjesta

 

Ako vam se odostraga približava automobil koji nije vidljiv kako u vanjskim ogledalima tako ni unutrašnjem ogledau, onda se on nalazi u omraženome mrtvom kutu. Prije promjene voznog traka pomoći će vam od davnina poznati pogled preko ramena, a sada i opcionalni Blind Spot senzor. On vas može upozoriti već pri brzini od 15 km/h, i to tako što će u vanjskom ogledalu vašeg Golfa zasvijetliti LED prikaz. Ako unatoč tome uključite žmigavce, svjetlo će početi žmigati svjetlije i brže te će vam skrenuti pozornost na vozilo u mrtvom kutu.

U kombinaciji sa podrškomm zadržavanja vozila na voznom traku "Lane Assist", Blind Spot senzor može u okviru ograničenja sistema upozoriti korektivnom regulacijom upravljanja na promjenu voznog traka.

Za razliku od toga, podrška izlaska iz parkirnog mjesta podupire vas u okviru ograničenja sistema kod izlaska iz parkirnog mjesta unatrag. Pomoću senzora u stražnjem braniku nadzire se bočni promet iza vozila. Ako se sa strane približava drugi automobil, biciklist ili čak i pješak, upozorit će vas signalni ton i prikaz na zadisplayu infotainment sistema. A ako ne reagujete pravovremeno, sistem kod predstojećeg sudara može kočionim zahvatom umanjiti posljedice mogućeg sudara ili ga čak u optimalnom slučaju u potpunosti spriječiti.

Zatvori
Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.