Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.

Svjetska premijera u Wolfsburgu: Volkswagen predstavlja novi Golf

11.11.2016

Svjetska premijera u Wolfsburgu:

Volkswagen predstavlja novi Golf

 

  • Svjetska premijera u Wolfsburgu: Volkswagen predstavlja novi Golf
  • Predsjednik uprave dr. Herbert Diess: "Novi Golf označava početak najveće proizvodne ofenzive u istoriji marke Volkswagen."
  • Inteligentniji, sigurniji i umreženiji: savremena tehnička aktualizacija Golfa oduševljava s 9,2" dispayom u stilu tablet računara
  • Svjetski prvijenac u svojoj klasi s upravljanjem pokretima
  • Kompaktni model s unaprijeđenim dizajnom vozi djelomično automatizirano pri brzini do 60 km/h s podrškom za saobraćajnog zastoje

Wolfsburg, 10. novembar 2016. godine - Volkswagen je u sjedištu marke u Wolfsburgu predstavio veliku aktualizaciju Golfa. Njegove karakteristike: unaprijeđeni dizajn, nove tehnologije motora, novi sistemi podrške i nova generacija infotainment sistema. Po prvi se puta na svijetu u klasi kompaktnih automobila vrhunskim infotainment sistemom "Discover Pro" može upravljati pokretima. On sa svojim 9,2" displayom infotainment sistema tvori konceptualnu i vizualnu cjelinu sa zaslonom Active Info Display (digitalni instrumenti), također novitetom u novom Golfu. On se, kao jedan od prvih kompaktnih modela, po želji također može opremiti djelomično automatiziranim voznim funkcijama. Stoga će nova podrška kod saobraćajnog zastoja imati glavnu riječ kod vožnje s čestim zaustavljanjima i kretanjima.

Dr. Herbert Diess, predsjednik uprave marke Volkswagen, objasnio je u okviru svjetske premijere: "Golf najveći napredak ostvaruje po pitanju infotainment sistema i umrežavanja. Nijedan drugi kompaktni automobil nije inteligentniji, sigurniji i umreženiji." Novo izdanje ovoga uspješnog modela, prodanog u više od 33 miliona primjeraka, označava početak najveće proizvodne ofenzive u istoriji marke Volkswagen. Dr. Herbert Diess: "Volkswagen kreće punom snagom. Samo u 2017. godini predstavit ćemo više od deset novih modela i opsežnih aktualizacija. Do 2020. godine Volkswagen će obnoviti svoj cjelokupni modelski program."

Potencijal Golfa po tome pitanju pokazuju njegovi sustavi podrške: tehnologije kao što su Front Assist s novim sistemom prepoznavanja pješaka, nova podrška kod saobraćajnog zastoja i sistema Emergency Assist, također nov u ovom segmentu, značajno povećavaju razinu sigurnosti. "S Golfom iz modelske godine 2017. po prvi puta uvodimo automatizirane vozne funkcije u klasu kompaktnih automobila", rekao je dr. Frank Welsch, član uprave marke Volkswagen za poslovno područje tehničkog razvoja. Glavni inžinjer nastavlja riječima: "Stapanjem podrške zadržavanja vozila na voznom traku i automatske regulacije razmaka ACC, podrška kod saobraćajnog zastoja po želji i do brzine od 60 km/h preuzima kontrolu kod naporne vožnje s čestim zaustavljanjima i kretanjima. Ona upravlja, koči i ubrzava novi Golf."

Podršku ovim novitetima pruža unaprijeđena porodica TSI motora. Svoj debi u Golfu pri tome ima novi turbobenzinski motor "1,5 TSI Evo" - četverocilindarski motor sa 110 kW/150 KS s varijabilnim menadžmentom cilindara (ACT). Osim njega lansirat će se i BlueMotion verzija s 96 kW/130 KS - također s ACT-om, no i novom funkcijom vožnje u praznom hodu, kod koje sistem privremeno u potpunosti isključuje motor tokom vožnje.

Dr. Welsch: "Rezultat glasi da je novi Golf u realnom prometu štedljiviji i za litru od motora usporedive snage. Tu je Smart Sustainability, pametna održivost, na djelu. To je napredak za svakoga po povoljnoj cijeni." Volkswagen je pri tome osnažio i Golf GTI. On će od sada juriti cestama sa snagom od 169 kW/230 KS i 180 kW/245 KS (kao GTI Performance). Novi 7-stepeni DSG (automatski mjenjač sa dva kvačila) istovremeno će u Golfu zamijeniti sve automatske 6-stepene DSG mjenjače.

Volkswagen u glavnoj fabrici u Wolfsburgu predstavlja svoju aktualizaciju Golfa sa 2 i 4 vrata, Golfa Variant te sportskih verzija Golf GTI i Golf GTE. U toj fabrici razvilo se svih sedam generacija, a u njoj se također proizvodi najveći dio godišnjeg volumena od gotovo milion Golf vozila. Najnovija verzija Golfa prepoznatljiva je po preciznijem dizajnu. U modifikacije spadaju i novi branici, nova halogena glavna svjetla sa LED svjetlom za dnevnu vožnju, nova puna LED glavna svjetla umjesto ksenonskih, novi prednji blatobrani, nova puna LED zadnja svjetla, koja su dio serijske opreme kod svih modela, te novi točkovi od lakog metala.

Pretprodaja Golfa modelske godine 2017. krenut će već početkom decembra, a na hrvatskom tržištu očekuje se u proljeće 2017. U sljedećoj sedmici Volkswagen će kao svjetsku premijeru na Salonu automobila u Los Angelesu predstaviti i verziju iz ove modelske linije bez emisije ispušnih plinova - novi e-Golf - sa značajno povećanim dometom.