Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.

Strategija TRANSFORM 2025+: Volkswagen kreće s programom za ključne tehnologije budućnosti

28.02.2017

 

Wolfsburg - Volkswagen radi na razvoju budućih inovacija u području vozila. Prvi partner je tvrtka Infineon Technologies, jedan od vodećih svjetskih proizvođača čipova. U direktnom dijalogu sa proizvođačem specificiraju se zahtjevi prema budućim rješenjima za poluvodiče te se time kreće u novom smjeru zajedničkog razvoja.

Infineon i Volkswagen kreću sa strateškim programom za poluvodiče: Peter Schiefer, predsjednik sektora automobila tvrtke Infineon Technologies AG i dr. Volkmar Tanneberger, voditelj Volkswagenovog odjela za razvoj elektrike/elektronike (slijeva na desno)
U modernom automobilu nalazi se do 100 umreženih upravljačkih uređaja te hiljade elektroničkih komponenti. Učinkoviti upravljački uređaji čine osnovu za komfor u vožnji i sigurnost. Oni regulišu u najrazličitije funkcije - od klima-uređaja preko unutrašnjeg i vanjskog osvjetljenja sve do radara za razmak i sistema potpore. Velik dio automobilskih inovacija dolazi sa područja elektronike.

Dr. Volkmar Tanneberger, voditelj Volkswagenovog odjela za razvoj elektrike i elektronike: "Pomoću zajedničkih budućih alata kao što je izrada virtualnih prototipova (Virtual Prototyping) dodatno se smanjuje vrijeme potrebno za razvoj, i to uprkos tome što će kompleksnost sistema dalje rasti".

Zbog izuzetno brzog razvoja elektronike i sve kraćih inovacijskih ciklusa tokom procesa razvoja je potrebna sveobuhvatna saradnja sa ciljem da se zajedničkim snagama u primjenu stave sofisticirani i pouzdani sistemi.

Kako bi i u budućnosti ispunio ove zahtjeve, Volkswagen je sada izradio strateški program za poluvodiče. U sklopu ovog programa firma direktno sarađuje sa proizvođačima čipova. Cilj je razvoj tehničkih rješenja za buduće generacije vozila. Glavna tema je precizno definisanje zahtjeva. Prvi partner je njemački proizvođač poluvodiča Infineon.

Kompleksnost upravljačkih uređaja i dalje će rasti. Mobilnost budućnosti kod marke Volkswagen obilježena je opsežnom povezivošću, najboljim konceptima rukovanja i potpuno električnom vožnjom. Ključne tehnologije u svakom automatiziranom i električnom vozilu predstavljaju inovativni poluvodiči kao što su senzori za prepoznavanje okoline, mikrokontrolori za obradu podataka i odluke sistema u stvarnom vremenu te učinska elektronika za pogon vozila.

"Zahvaljujući mikroelektronici firme Infineon vožnja automobila postaje čišća, sigurnija i udobnija", kaže Peter Schiefer, predsjednik sektora automobila tvrtke Infineon Technologies AG. "Kao partneri se veselimo još užoj suradnji s Volkswagenom. Učinkoviti poluvodiči jamac su za automobil budućnosti. Sa nama će automatizirana i potpuno električna vožnja čim prije postati moguća za sve klase vozila."

O firmi Infineon

Infineon Technologies AG vodeći je svjetski ponuđač rješenja za poluvodiče koja život čine jednostavnijim, sigurnijim i ekološki prihvatljivijim. Mikroelektronika firme Infineon predstavlja ključ budućnosti vrijedne življenja. Sa više od 36 000 zaposlenika širom svijeta firma je u poslovnoj 2016. godini ostvarila promet od 6,5 milijardi eura. U Frankfurtu firma Infineon trguje pod simbolom "IFX", a u SAD-u na slobodnom tržištu OTCQX International Premier pod simbolom "IFNNY". Dodatne informacije potražite na stranici www.infineon.com.
O marki Volkswagen: Mi budućnost pretvaramo u stvarnost.

Marka Volkswagen putnička vozila prisutna je na više od 150 širom svijeta te proizvodi vozila na više od 50 lokacija u 14 zemalja. Marka Volkswagen proizvela je 2016. godine oko 5,99 miliona vozila, u koja spadaju bestseleri kao što su Golf, Tiguan, Jetta ili Passat. Tvrtka Volkswagen trenutačno zapošljava 218 000 ljudi širom svijeta. Pri tome dolazi više od 7700 trgovinskih poduzeća sa 74 000 zaposlenika. Volkswagen dosljedno potiče daljnji razvoj automobilske proizvodnje. Električna mobilnost, pametna mobilnost (Smart Mobility) i digitalna transformacija marke predstavljaju temeljne strateške teme budućnosti.