Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.

Godišnjica u Volkswagenovoj matičnoj tvornici u Wolfsburgu: 44 miliona proizvedenih vozila

01.03.2017

 

Wolfsburg - Volkswagenova matična tvornica u Wolfsburgu proizvela je tačno 44 miliona vozila od početka proizvodnje prije 72 godine. Danas je sa trake za završnu montažu sišlo jubilarno vozilo, Golf GTE u boji Dark Iron, u prisutnosti vodstva fabrike, radničkog vijeća i zaposlenika proizvodnje.

Volkswagenova matična fabrika u Wolfsburgu do danas je proizvela 44 miliona vozila. Sa 44 miliona proizvedenih jedinica najveća evropska fabrika automobila u Wolfsburgu zaslužna je za još jednu prekretnicu u proizvodnji vozila. Model koji se najviše proizvodio je Golf sa 18 miliona primjeraka. Odmah iza njega slijedi Buba sa gotovo dvanaest miliona jedinica koje su proizvedene do 1975. godine.

Direktor tvornice dr. Stefan Loth naglasio je sljedeće: "Današnja godišnjica predstavlja izvanredno postignuće našeg tima. 44 miliona vozila proizvedenih u našoj matičnoj fabrici nije samo velik broj već je ujedno i snažan i važan znak za Volkswagen u Wolfsburgu."

Član radničkog vijeća Jürgen Hildebrandt izjavio je sljedeće: "Naš radni kolektiv nekoliko miliona puta je dokazao da sa maksimalnom preciznošću proizvodimo vozila izvanredne kvalitete. To nam polazi za rukom zato što su naše kolegice i kolege dobro kvalificirani i vrlo iskusni i zato što je naš koncept timskog rada ispravan."

Na Volkswagenovoj lokaciji u Wolfsburgu trenutačno se proizvode modeli Golf, Golf Sportsvan, Touran i Tiguan uključujući električna vozila. Od početka njihove proizvodnje 2014. godine proizvodne hale napustilo je gotovo 70 000 modela e-Golf2 i Golf GTE. Time je Volkswagen u
Wolfsburgu fabrika sa najvećim volumenom proizvodnje električnih vozila u tvrtki.

Pri tome područje sa segmentima poslovanja Plastika i Vozni postroj predstavlja internog dobavljača sistema Volkswagen koncerna. Osim fabrike u Wolfsburgu koja se ovim putem gotovo u cijelosti opskrbljuje, najveći dio iz ovog segmenta poslovanja isporučuje se na razne lokacije marki Volkswagen, Audi, SEAT i ŠKODA diljem svijeta.