Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.

Ready to Roc! – svjetska premijera novog modela T-Roc

24.08.2017

Wolfsburg/Como - U sklopu najveće modelske ofanzive u svojoj istoriji marka Volkswagen proširuje svoj program modela kompaktnim crossoverom: vozilom T-Roc. Novi crossover marke Volkswagen unosi dašak svježine u klasu kompaktnih SUV vozila. Novi T-Roc posjeduje iznimnu mogućnost individualizacije, inovativno je digitaliziran, savršeno umrežen, s najsavremenijim sistemima potpore, dinamičnim motorima te prije svega sa savremenim, izražajnim dizajnom. To je automobil koji se u urbanom svijetu snalazi jednako dobro kao na neprohodnim terenima.

 

Dr. Herbert Diess, predsjednik uprave marke Volkswagen, rekao je povodom svjetske premijere u Italiji: "T-Roc postavlja novo mjerilo u brzorastućem segmentu SUV vozila. Zahvaljujući svojoj funkcionalnosti, voznoj dinamici i tehnologiji model T-Roc utjelovljuje sve vrline marke Volkswagen. On predstavlja revoluciju u našoj ofanzivi SUV vozila."

SUV modeli sve su omiljeniji - posebice u segmentu kompaktnih vozila. Taj će se segment prema procjenama stručnjaka tokom sljedeće tri godine gotovo udvostručiti. Marka Volkswagen iz toga razloga s modelom T-Roc uvodi još jedan atraktivni model, koji se nalazi ispod klase Tiguana, u segment kompaktnih SUV vozila. Sa svojim paketom opreme ovaj model postavlja nova mjerila te je podjednako atraktivan kupcima svih dobnih skupina, od samaca do onih čija su se djeca već odselila iz porodične kuće.

Njegov savremeni dizajn sa sportskim karakterom utjelovljuje novi, emotivni jezik dizajna marke Volkswagen i time postavlja nova mjerila u modelskoj paleti.

Atletske, sportske dimenzije izvana, iznimna funkcionalnost iznutra - tako se predstavlja novi T-Roc. Ovo svestrano vozilo, po želji s pogonom na prednje ili na sve točkove, objedinjuje suverenost SUV vozila i agilnost sportskoga kompaktnog modela. Pri tome je i pravi roker u segmentu - ovisno o opremi i prije svega o kombinaciji boja jer je T-Roc prvi Volkswagenov SUV koji će se moći naručiti s lakiranjem u dvije boje s vizualno spuštenim krovnim dijelom (uključujući A stubove i kućišta vanjskih ogledala).

Stil ovoga novog vozila s pet sjedala čini čak nekoliko elemenata dizajna: to su u prednjem dijelu široka rešetka hladnjaka s integriranim dvostrukim glavnim svjetlima i pomaknuta signatura svjetala, koje T-Roc čine prepoznatljivim čak i tokom noćne vožnje. Izvedba linija produžene siluete s druge je strane karakterizirana posebno markantnim kromiranim elementom koji se proteže od A stubova preko cjelokupne bočne krovne linije sve do C stuba te formalno podsjeća na coupé. Izgled offroad vozila dodatno pojačavaju tamni plastični elementi koji se protežu oko cjelokupnog vozila te štite karoseriju u području kućišta točkova, bočnih pragova te prednjeg i stražnjeg dijela vozila.

Interijer je prilagođen dizajnu eksterijera i predstavlja se s robusnim SUV karakterom te savremenom obradom površina. Zajedno s Active Info displayem i dotičnim infotainment sistemom nastaje novo, digitalno i interaktivno područje kokpita. Preko smartphonea i Volkswagen Car-Neta može se koristiti širok spektar online usluga i aplikacija te povezati telefon odnosno drugi mediji (audio/video zapisi i sl.). Volkswagen pri tome i novom modelu T-Roc nudi paket usluga "Security & Service" (između ostaloga s "uslugom poziva u nuždi", "automatskom obavijesti o sudaru" i "pozivom za pomoć na cesti").

Novi T-Roc nalazi se u segmentu ispod Tiguana te se, baš poput modela Tiguan i Atlas/Teramont, temelji na modularnom poprečnom sustavu (MQB). Ako je zauzeto svih pet sjedala, pri utovaru prtljaga do gornjeg dijela naslona stražnjih sjedala nastaje volumen prtljažnika od 445 litara. Naslon stražnjih sjedala može se dijeliti i preklapati u omjeru od 60/40, čime nastaje volumen utovara od čak 1290 litara. Sasvim je sigurno da gotovo nijedno drugo SUV vozilo iz ove klase ne nudi ove vrijednosti.

Osnovna verzija modela "T-Roc" također je opremljena visokotehnološkim sistemima kao što su sistem nadzora okoline "Front Assist" sa City funkcijom kočenja u nuždi i sistemom prepoznavanja pješaka, multikolizijska kočnica i potpora zadržavanja vozila na voznom traku "Lane Assist". Detalji kao što su klima-uređaj, infotainment sistem "Composition Colour", LED stražnja svjetla, vizualna zaštita podvozja (u crnoj boji) i LED svjetla za dnevnu vožnju u braniku također čine dio osnovne opreme.

Volkswagen će ovaj novi crossover nuditi na temelju osnovne varijante opreme "T-Roc". Pri tome su s varijantama "Sport" i "Style" dostupne još dvije jednakovrijedne linije opreme više kategorije kako bi se T-Roc mogao individualizirati u što većoj mjeri. I dok T-Roc "Style" karakteriziraju ekskluzivni detalji poput ukrasnih obloga unutrašnjosti dostupnih u četiri boje, kod varijante T-Roc "Sport" u središtu su pozornosti sportske značajke poput serijskih sportskih komfornih sjedala.

Model T-Roc igra u vlastitoj ligi unutar svoga segmenta zahvaljujući svojim sustavima potpore. Serijski su za sve modele T-Roc dostupne značajke kao što su multikolizijska kočnica, aktivna potpora zadržavanja vozila na voznom traku "Lane Assist" i sustav nadzora okoline "Front Assist" sa sustavom prepoznavanja pješaka i City funkcijom kočenja u nuždi. Opcijski je za ovaj SUV dostupno deset dodatnih sustava potpore. Oni su između ostaloga automatska regulacija razmaka "ACC", kamera za vožnju unatrag "Rear View", potpora pri promjeni voznog traka uključujući potporu izlaska iz parkirnog mjesta Rear Traffic Alert, potpora pri promjeni voznog traka "Blind Spot Sensor", potpora upravljanja pri parkiranju "Park Assist" uključujući funkciju kočenja pri manevriranju, potpora kod prometnog zastoja te sustav Emergency Assist. Model T-Roc k tomu se može prilagoditi vlastitim potrebama zahvaljujući spektru komfornih sustava koji je neobično širok za ovu klasu vozila. Uz adaptivnu regulaciju voznog postroja DCC i progresivni upravljač u njih se između ostaloga ubrajaju električna aktivacija poklopca prtljažnika i sustav zaključavanja i pokretanja bez ključa "Keyless Access".

 

I baš poput većeg modela Tiguan, novi T-Roc uvest će se na tržište s učinkovitim turbomotorima - tri benzinska (TSI) i tri dizelska (TDI). Oni se djelomično nude kako s pogonom na prednje točkove i ručnim mjenjačem tako i s pogonom na prednje točkove, pogonom na sve točkove 4Motion (u sklopu serijske opreme s funkcijom 4Motion Active Control) i automatiziranim mjenjačem s dvije spojke (7-stepeni DSG mjenjač).

T-Roc - Vozilo još nije u prodaji i stoga ne podliježe Direktivi 1999/94/EZ.