Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.

Nagrada AutomotiveINNOVATIONS 2018.: Volkswagen proglašen najinovativnijom markom s masovnom proizvodnjom

14.06.2018

Wolfsburg/Frankfurt na Majni (Njemačka) - Marka Volkswagen treću je godinu zaredom proglašena najinovativnijom markom s masovnom proizvodnjom.  Temeljnoj marki koncerna također su dodijeljene druge nagrade u kategorijama "Alternativni pogoni", "Autonomna vožnja" te "Sigurnost" i "Konvencionalni pogoni". Nagrade svake godine dodjeljuje Center of Automotive Management (nezavisni znanstveni institut) u saradnji s revizorskim poduzećem PricewaterhouseCoopers. Odluke o dodjeli nagrada temelje se na studiji AutomotiveINNOVATIONS, zajednički provedenu istraživanju koje je analiziralo inovacijske profile i buduće trendove brojnih automobilskih marki tijekom proteklih sedam godina u području tehničkih inovacija za vozila.

Dr. Frank Welsch, član upravnog odbora marke Volkswagen osobna vozila nadležan za tehnički razvoj, rekao je: "Nastavljamo s razvojem vozila u okviru zajedničkog pothvata, a najnovije inovacije želimo učiniti dostupnima svim vozačima automobila. Ove su nagrade zasluga cjelokupnog razvojnog tima marke Volkswagen. Članovi tima rade danju i noću kako bi omogućili da ovu tehnologiju ubuduće uvedemo u serijsku proizvodnju."

Žiri je kao dokaz da je ova firma najinovativnija marka s masovnom proizvodnjom u automobilskoj industriji istaknuo činjenicu da je marka Volkswagen tokom protekle godine razvila 62 individualne inovacije. Službene izjave koje su izdali CAM i PwC nadalje navode da "pri razini od 26% marka Volkswagen ima najveći udio u pogledu globalnih inovacija među markama s masovnom proizvodnjom." Kao vrhunski su primjeri posebno istaknuti Volkswagen Arteon zbog njegova opcijskog sustava Emergency Assist 2.0 s funkcijom promjene voznog traka, koncept Arteona kao coupéa s četiri vrata u višem srednjem automobilskom segmentu, Golf 1,5 TSI1 sa svojom ekološkom vožnjom u praznom hodu (tijekom koje je motor isključen) i benzinski filtar za čestice montiran u Volkswagen up! GTI2.

Deset inovacija marke Volkswagen koje su istaknute u studiji donijele su marki nagradu u segmentu Alternativni pogoni. Prema CAM-u, inovacije koje su se posebno isticale uključuju redizajn modela Volkswagen e-Golf3 te njegov značajno poboljšani doseg i snagu (dodatnih 15 kW / 20 KS) i verziju modela Polo4 (TGI) s pogonom na prirodni plin koja se odlikuje niskim emisijama CO2.

Pionirski karakter marke Volkswagen također je pohvaljen u kategorijama Autonomna vožnja i Sigurnost, a žiri je posebno istaknuo Arteon, prvi model koji će se opremiti drugom generacijom potpore za hitne slučajeve. Parametri ovog sustava omogućuju mu upozoravanje drugih sudionika u prometu ako je vozač onesposobljen uslijed zdravstvenih razloga, nakon čega vozilo automatski vodi u desni vozni trak i zaustavlja ga.

U ovogodišnjoj je studiji Volkswagen također dospio na sam vrh rangiranja marki s masovnom proizvodnjom u kategoriji Konvencionalni pogoni, a može se pohvaliti sa sedam inovacija. Ključne inovacije koje je žiri istaknuo za ovu kategoriju uključuju istraživanje marke u pogledu dvostrukoga SCRkatalizatora (što predstavlja svjetski novitet) te montažu benzinskog filtra za čestice u modele up! GTI i Volkswagen Arteon, što je novost u segmentu malih modela vozila i što je zaslužno za dojmljiva poboljšanja u pogledu potrošnje goriva.

Profesor Stefan Bratzel voditelj je instituta Center of Automotive Management smještenog u Bergisch Gladbachu. Ovaj je nezavisni znanstveni institut za empirijsko istraživanje automobila i mobilnosti svake od posljednjih sedam godina - uz podršku poduzeća PricewaterhouseCoopers - odlikovao najinovativnije proizvođače automobila na svijetu. U okviru ovogodišnje je studije ocjenjivano ukupno 60 međunarodnih automobilskih marki. 

1) Golf 1,5 TSI ACT BlueMotion, automatizirani mjenjač s dvije spojke (96 kW/130 KS), potrošnja goriva u l/100 km (NEDC): gradska 6,2-6,1 / izvangradska 4,2-4,1 / kombinirana 4,9-4,8; emisije CO2 (kombinirane) u g/km: 113-110, klasa učinkovitosti: B-A.

2) up! GTI 1,0 TSI, 85 kW / potrošnja goriva u l/100 km (WLTP): kombinirana 5,7-5,6; emisije CO2 u g/km: 129-127 (kombinirane). Potrošnja goriva u l/100 km (NEDC): gradska 6,0 / izvangradska 4,1 / kombinirana 4,8; emisije CO2 u g/km: 110 (kombinirane), klasa učinkovitosti: C

3) e-Golf: potrošnja struje, kWh/100 km (NEDC): kombinirana 12,7; kombinirane emisije CO2, g/km: 0; klasa učinkovitosti: A+

4) Polo TGI (66 kW/90 KS), potrošnja goriva u kg/100 km (NEDC): 4,2-4,0 gradska, 2,7-2,5 izvangradska, 3,2-3,0 kombinirana; emisije CO2 u g/km: 87-84 (kombinirane); klasa učinkovitosti: A+