Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.

Novi Touareg s maksimalnom ocjenom od pet zvjezdica na Euro NCAP testu

20.09.2018

 

Wolfsburg (D) - Najbolje ocjene za novi Touareg: Evropska agencija za sigurnost u prometu Euro NCAP dodijelila je ovom novom modelu iz više klase maksimalnu ocjenu od pet zvjezdica. Time ovaj SUV prema mišljenju nezavisnih stručnjaka za crash testove pokazuje vrhunske performanse u svim kategorijama.

Ocjena od pet zvjezdica u sklopu zahtjevnog testiranja "European New Car Assessment Programme" - skraćeno: Euro NCAP - pokazuje da je Touareg odnio titulu iznimno sigurnog vozila u svojoj kategoriji. Novi Touareg prvenstveno impresionira svojim sveobuhvatnim paketom sigurnosne opreme koji se sastoji od optimizirane strukture karoserije, sklopa pojaseva, sjedala i zračnih jastuka te inovativnih sustava potpore. Ovaj je SUV u sve četiri pojedinačne kategorije Euro NCAP testa ostvario vrlo dobre rezultate. U području "Zaštita odraslih putnika" postigao je 89 posto maksimalne ocjene, u kategoriji "Zaštita djece u vozilu" ostvario je 86 posto, u kategoriji "Sistemi podrške" 81 posto te u kategoriji "Zaštita pješaka" 72 posto najviše ocjene. 

Važno mjerilo za sigurnost vozila u Europi

Euro NCAP već 20 godina predstavlja strogo mjerilo za razinu sigurnosti novih automobila u Evropi. Tokom posljednjih godina testiranja su kontinuirano postajala strožima tako da danas obuhvataju različite scenarije sudara (između ostalog, frontalni sudar s aluminijskom preprekom pri brzini od 64 km/h i 40- postotnom pokriću, bočni udar u bočnu strukturu vozila pri brzini od 50 km/h, bočni udar u stup pri brzini od 32 km/h) i veće zahtjeve u pogledu serijskih sistema podrške za vozača.

Touareg nastavlja s uspjehom SUV familije

Nakon što je uveden na tržište u proljeće 2018. godine, Touareg predstavlja novu perjanicu marke Volkswagen koja se ne odlikuje samo sigurnosnim značajkama, već i revolucionarnom fuzijom sistema podrške, komfornih sistema, sistema svjetala i infotainment sistemaa. Tako Touareg kreće s najvećim spektrom sistemaa podrške, sistemadinamike vožnje i komfornih sistemaa koji je do sada integriran u neki Volkswagen model. U to se ubrajaju tehnologije poput potpore svjetala za noćnu vožnju Nightvision (prepoznavanje osoba i životinja u mraku pomoću termalne kamere), podrške kod prometnog zastoja i radova na cesti (potpomognuto upravljanje i održavanje pravca te dodavanje gasa i kočenje pri brzini do 60 km/h), potpore za raskrsnice (reagiranje na vozila koja sijeku putanju ispred Touarega), nove stabilizacije njihanja s elektromehanički reguliranim stabilizatorima, IQ.Light - LED Matrix glavnih svjetala (interaktivna regulacija kratkih i dugih svjetala pomoću kamere) i Head-up zaslona koji se izravno projicira na vjetrobransko staklo (Windshield Head-up-Display).