Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.

Premijera na sajmu u Ženevi: novi Passat bit će prvi Volkswagen s djelomično automatiziranom vožnjom pri svim brzinama

06.02.2019

"Travel Assist" slavi svoju svjetsku premijeru u Passatu i to u obje izvedbe: kao limuzina i kao Variant. Taj će model biti prvi Volkswagen koji će sa svojim novim sistemom IQ.DRIVE moći ponuditi djelomično automatiziranu vožnju pri bilo kojoj brzini (od 0 do 210 km/h).

Pri tome će novi Passat - također kao prvi model ove marke na svijetu - na tržište doći s revolucionarnim upravljačem. On registruje dodir vozača i tako čini interaktivan interfajse prema sistemima kao što je "Travel Assist". Još jedan novitet u Passatu predstavlja "Emergency Steering Assist"; ovaj sistem regulacijom kočenja povećava sigurnost pri izbjegavanju prepreka. Nova, interaktivna "IQ.LIGHT - LED Matrix glavna svjetla" pretvorit će noć u dan - inovativna tehnologija svjetla koja je do sada bila dostupna samo za aktualni Touareg.

Istovremeno s novim Passatom uvodi se i treća generacija modularnog infotainment sustava (MIB3). Stoga "App Connect" -interfajs za integraciju aplikacija za smartphone - prvi put u Volkswagenu nudi bežičnu integraciju aplikacija za iPhone preko bežičnog sistema "Apple CarPlay™". Passat će pri tome od sada putem sistema MIB3 po želji biti neprestano online jer su novi infotainment sistemi serijski opremljeni integriranom SIM karticom. Osim poboljšanih navigacijskih usluga s informacijama u stvarnom vremenu, dostupne su i nove tehnologije, usluge streaminga glazbe, internetski radio, (online) rukovanje govornim naredbama, neometana upotreba online usluga "Volkswagen We" te buduća prenosiva namještanja vozila koja se temelje na tehnologiji oblaka. Također će biti moguće upotrebljavati pametne telefone kao "mobilne ključeve" za otvaranje i pokretanje Passata. 

MIB3 i novi "Digital Cockpit" čine digitalno umreženu cjelinu. U odnosu na prethodni sistem ("Active Info Display") digitalni su instrumenti dosljedno unaprijeđeni. Grafički prikazi sada još kontrastnijeg zaslona jasni su i kvalitetni. Spektar funkcija podignut je na novu razinu. Pritom se tri različite konfiguracije zaslona sada mogu aktivirati pomoću samo jedne tipke preko novog multifunkcionalnog upravljača.

Unaprijeđen je i spektar pogona. Primjerice Passat GTE - plug-in hibridni model serije koji od sada dolazi sa znatno većim električnim dosegom. On sada iznosi otprilike do 55 km2) u novom WLTP ciklusu; to odgovara dosegu od cca 70 km2) prema NEDC ciklusu. Passat GTE sa svojom kombinacijom e-motora i učinkovitog benzinskog turbomotora (snaga sistema od 160 kW / 218 KS) istovremeno nudi prednosti udobnog i sigurnog vozila za duge dionice. Passat GTE već sada postiže granične vrijednosti norme za ispušne plinove Euro 6 koja će vrijediti tek od 2021. godine za nova vozila. Svi ostali TSI i TDI pogoni ispunjavaju normu za ispušne plinove Euro 6-TEMP. Pri tome je općenito svaki novi Passat - bez obzira na to je li riječ o benzinskom ili dizelskom motoru - opremljen filterom za čestice.

Dodatne informacije o novom Passatu potražite na stranici www.volkswagen-newsroom.com.

1) Studija

2) Podaci o dosegu, potrošnji i emisijama predstavljaju očekivane vrijednosti