VW Passat Alltrack: Automatska kontrola odstojanja ACC

 

U saobraćaju možete biti opušteniji ako održavate dovoljan razmak od vozila ispred. Pritom će vam podršku pružiti automatska regulacija razmaka ACC (dio serijske opreme od varijante Highline). Sistem ACC mjeri udaljenost i brzinu vozila koja se kreću ispred vašeg. Pritom senzor obuhvaća područje ispred vozila. U kolonama i zastojima sistem u kombinaciji s opcionalnim raspoloživim automatiziranim mjenjačem sa duplim kvačilom DSG usporava vaš Volkswagen sve dok se ne zaustavi te ga unutar kratkog vremena ponovno automatski pokreće. U okviru svojih granica sistem može pri brzini do 160 km/h održavati razmak vašeg vozila od vozila ispred.

Ponekad su moguće neočekivane situacije u kojima je potrebno kočenje u nuždi. U takvim slučajevima vam može pomoći sistem nadzora okoline Front Assist uključujući City funkciju kočenja u nuždi koji čini dio opreme. Ako se u okviru granica sistema uoči situacija koja je kritična u pogledu naleta na vozilo nazad, Front Assist će zvučnim i vizualnim putem upozoriti vozača i pripremiti vozilo za eventualno kočenje u nuždi. Ako se opasna situacija ne ublaži, sistem će automatski pokrenuti kočenje kojim će se eventualno smanjiti brzina udarca. Front Assist pomaže vozaču i tokom samog kočenja te osigurava iskorištavanje maksimalne sile kočenja ako je to potrebno.

City funkcija kočenja u nuždi predstavlja proširenje sistema Front Assist. Pri brzini od 5 do 30 km/h funkcija može putem kočenja u nuždi reagovati neposredno prije sudara naletom straga.

Zatvori
Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.