Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.

EU-oznaka gume

EU-oznaka gume

Od novembra 2012. godine u Evropskoj uniji postoji obveza označavanja guma za privatna vozila. Ciljevi označavanja EU oznakom gume su veća sigurnost u prometu i smanjenje emisija štetnih plinova i buke. Na EU oznaci gume se pomoću grafičkog prikaza navode sljedeća svojstva gume: klasa uštede goriva, klasa prijanjanja na mokrim cestama kao i klasa vanjske buke i odgovarajuća mjerna vrijednost.

Klasa uštede goriva:

Guma sa malim otporom pri kotrljanju može doprinijeti smanjenju potrošnje goriva, a time i smanjenju CO2 emisija vozila. Na EU oznaci gume klasa uštede goriva označava se crnom strelicom na ljestvici u boji od A (zeleno, mali otpor pri kotrljanju) do G (crveno, veliki otpor pri kotrljanju).

 

Klasa prijanjanja na mokroj površini:

Prijanjanje na mokroj površini gume djeluje na put kočenja na mokroj cesti te je bitan faktor za sigurnost. EU oznaka gume navodi klasu prijanjanja na mokroj cesti od A do G. Pri inače istim uslovima guma klase prijanjanja na mokroj cesti A na mokroj cesti ima kraći put kočenja od gume klase prijanjanja na mokroj cesti F.

 

Klasa vanjske buke:

Buka gume doprinosi cjelokupnoj glasnoći vozila. Na EU oznaci gume navedeni su mjerna vrijednost vanjske buke u decibelima i piktogram klase buke popunjenim zvučnim valovima od jedan (tiho) do tri (glasno).

Klasa uštede goriva

Klasa prijanjanja na mokroj površini

Klasa vanjske buke