EU-oznaka gume

EU-oznaka gume

Od novembra 2012. godine u Evropskoj uniji postoji obveza označavanja guma za privatna vozila. Ciljevi označavanja EU oznakom gume su veća sigurnost u prometu i smanjenje emisija štetnih plinova i buke. Na EU oznaci gume se pomoću grafičkog prikaza navode sljedeća svojstva gume: klasa uštede goriva, klasa prijanjanja na mokrim cestama kao i klasa vanjske buke i odgovarajuća mjerna vrijednost.

Klasa uštede goriva:

Guma sa malim otporom pri kotrljanju može doprinijeti smanjenju potrošnje goriva, a time i smanjenju CO2 emisija vozila. Na EU oznaci gume klasa uštede goriva označava se crnom strelicom na ljestvici u boji od A (zeleno, mali otpor pri kotrljanju) do G (crveno, veliki otpor pri kotrljanju).

 

Klasa prijanjanja na mokroj površini:

Prijanjanje na mokroj površini gume djeluje na put kočenja na mokroj cesti te je bitan faktor za sigurnost. EU oznaka gume navodi klasu prijanjanja na mokroj cesti od A do G. Pri inače istim uslovima guma klase prijanjanja na mokroj cesti A na mokroj cesti ima kraći put kočenja od gume klase prijanjanja na mokroj cesti F.

 

Klasa vanjske buke:

Buka gume doprinosi cjelokupnoj glasnoći vozila. Na EU oznaci gume navedeni su mjerna vrijednost vanjske buke u decibelima i piktogram klase buke popunjenim zvučnim valovima od jedan (tiho) do tri (glasno).

Klasa uštede goriva

Klasa prijanjanja na mokroj površini

Klasa vanjske buke

Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.