Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.

Ušteda goriva

Savjeti za smanjenje potrošnje goriva.

Šest savjeta za uštedu goriva.

U proteklih godinu i po dana cijene goriva u Europi narasle su za cca. 15 posto.

 

Pomoću sljedećih šest pravila možete znatno uštedjeti gorivo:

  • Pokrenite motor tek nakon što ste vezali sigurnosni pojas, namjestili sjedište i vanjske retrovizore te stavili omiljeni CD. Ne zagrijavajte motor u mirovanju. Imajte na umu da i klima-uređaj troši energiju.
  • Najjednostavniji način za uštedu goriva je brzo prebacivanje u sljedeći stepen prenosa. Na brzini od 50 km/h motor vozila srednje klase troši u drugom stepenu dvostruko više goriva nego u četvrtom stepenu odnosno tri puta više nego u petom stepenu . Savremeni motori mogu raditi i na jako niskom broju obrtaja, čak ispod 1.500 obrtaja u minuti.
  • Ravnomjeran stil vožnje u najvišem mogućem stepenu znatno smanjuje potrošnju goriva. Naglo ubrzanje i često kočenje povećavaju potrošnju goriva u velikoj mjeri.
  • Krovni nosač prtljage koji je montiran tokom cijele godine može povećati čak i kod male kilometraže godišnje troškove za gorivo. Nosač za bicikl ili krovni spremnici za prtljagu povećavaju potrošnju goriva do 40%.
  • Redovno održavanje vozila osigurava učinkovitiju potrošnju goriva.
  • Pritisak u gumama mora biti pravilno namješten. Prenizak pritisak u gumama povećava otpor kotrljanja, a time i potrošnju goriva te vodi do neravnomjernog trošenja guma. Savjet: ako povećate pritisak u gumama za 0,2 bara u odnosu na onaj naveden u Uputstvu za upotrebu, otpor kotrljanja bit će smanjen međutim nećete umanjiti vozna svojstava guma općenito.