VW Sharan: Automatska regulacija razmaka ACC

 

U cestovnom saobraćaju možete biti opušteniji ako održavate dovoljan razmak od vozila ispred. Pritom će vam podršku pružiti automatska regulacija razmaka ACC (dio serijske opreme od varijante Highline). Sistem ACC mjeri udaljenost i brzinu vozila koja se kreću ispred vašeg. Pritom senzor obuhvaća područje ispred vozila. U kolonama i zastojima sistem u kombinaciji sa opcionalno raspoloživim automatiziranim mjenjačem sa duplim kvačilom DSG usporava vaš Volkswagen sve dok se ne zaustavi te ga unutar kratkog vremena ponovno automatski pokreće. U okviru svojih granica sistem može pri brzini do 160 km/h održavati razmak vašeg vozila od vozila ispred.

Ponekad su moguće neočekivane situacije u kojima je potrebno kočenje u nuždi. U takvim slučajevima vam može pomoći sistem nadzora okoline Front Assist uključujući City funkciju kočenja u nuždi koji čini dio opreme. Ako se u okviru granica sistema uoči situacija koja je kritična u pogledu naleta na vozilo straga, Front Assist će zvučnim i vizualnim putem upozoriti vozača i pripremiti vozilo za eventualno kočenje u nuždi. Ako se opasna situacija ne ublaži, sistem će automatski pokrenuti kočenje kojim će se eventualno smanjiti brzina udarca. Front Assist pomaže vozaču i tokom samog kočenja te osigurava iskorištavanje maksimalne sile kočenja ako je to potrebno.

City funkcija kočenja u nuždi predstavlja proširenje sistema Front Assist. Pri brzini od 5 do 30 km/h funkcija može putem kočenja u nuždi reagiovati neposredno prije sudara naletom straga.

Zatvori
Ova stranica koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posjete.