Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

Punjenje i doseg Gdje mogu puniti vozilo?

Električna će mobilnost sve više određivati našu svakodnevicu, a možda uskoro i vašu. Tada se možete riješiti starih navika i otkriti da je mnogo toga postalo lakše. Svoj električni automobil možete primjerice puniti dok spavate, radite ili idete u kupovinu. Brojne stanice za punjenje na putu ili izravno kod kuće u svakom vam trenutku na raspolaganje stavljaju struju. Ako pri tome upotrebljavate struju dobivenu iz obnovljivih izvora energije, vaša vožnja u budućnost bit će posebno održiva uz nisku emisiju štetnih tvari. Zvuči dobro? I jest.

Punjenje kod kuće

Vaš se električni automobil puni dok spavate.

Zamislite da ujutro uđete u svoje električno vozilo i započnete dan puni energije. Naime, dok ste se vi odmarali preko noći, i vaš je automobil punio baterije. Sve što vam je za to potrebno jest opcionalni kabel za punjenje preko strujne mreže koji vam omogućuje punjenje na kućnoj utičnici / utičnici sa zaštitnim kontaktom.

Benzinska stanica u vlastitoj kući:

Punjenje električnog vozila kod kuće jednostavnije je nego što mislite. Jednostavno utaknite kabal za punjenje u utičnicu i utikač za punjenje u svoje vozilo. Ako pritom svoj automobil zaključate ključem vozila, postupak punjenja odmah će započeti. 

 

Punjenje preko wallboxa:

 Ako imate vlastitu kuću s garažom ili nadstrešnicom, najjednostavnije je instalirati opcionalni wallbox. Postupak punjenja jednako je jednostavan, ali mnogo ugodniji i brži nego putem kućne utičnice / utičnice sa zaštitnim kontaktom: jednostavno uzmite utikač, utaknite ga, zaključajte te ponovno otključajte automobil i gotovo. Energija se, naravno, uzima iz kućne mreže i naplaćuje kao i obično preko vašeg distributera električne energije. Jednostavnije i brže - upravo onako kako vi to želite.

Ako nemate vlastitu kuću, već živite kao podstanar ili ste dio zajednice vlasnika stanova zgrade te svoje vozilo parkirate na cesti ispred kuće, punjenje će se u početku činiti težim jer javna infrastruktura punjenja zasigurno nije prisutna u svim stambenim četvrtima. Najlakši način je, dakle, puniti vozilo kod poslodavca ako isti na raspolaganje stavi odgovarajuću infrastrukturu punjenja na parkiralištu. Prednost je u tome što kao prosječni putnik koji svakodnevno prelazi dužu relaciju do posla (primjerice s ukupnom dionicom od oko 50 km dnevno) svoje vozilo morate puniti samo jednom sedmično. To je najbolje raditi tokom radnog vremena prijepodne ili poslijepodne.

Dio ste zajednice vlasnika stanova zgrade s vlastitom garažom? Tada vam je za instalaciju wallboxa potrebna saglasnost svih vlasnika. Međutim, i ovdje je vidljiva promjena. U zakonodavstvu su, naime, upravo uvedene promjene koje će vam olakšati iskorištavanje prednosti punjenja u zajedničkim objektima.

Vaš se automobil puni dok vi radite. Punjenje na radnom mjestu.

Sve se više poslodavaca bavi postupnom elektrifikacijom svog voznog parka i službenih automobila. Mnogi poslodavci grade infrastrukturu punjenja te sada svojim zaposlenicima nude mogućnost punjenja njihovih električnih ili plug-in hibridnih vozila na vlastitoj stanici.

Time se mijenja mobilnost. Nudi li već vaš poslodavac stanice za punjenje na parkingu firme? U tom slučaju kao putnik koji prelazi kraće dionice do posla, odnosno otprilike 50 km dnevno morate tek jednom sedmično puniti svoj električni automobil. To je najbolje raditi tokom radnog vremena.

Slobodno obavite svoju kupovinu. Vaš se automobil već puni strujom. Otiđite u kupovinu dok punite automobil.

Vrijeme se danas smatra vrijednim resursom. Zašto ga ne biste iskoristili za obavljanje svojih obaveza tokom postupka punjenja? Primjerice za kupovinu. Sve više supermarketa, trgovačkih centara i prodavnica namještaja i opreme za unutrašnje uređenje postupno proširuje svoju infrastrukturu punjenja. Tako punjenjem svog električnog automobila, koje je djelomično čak i besplatno, možete ne samo pokriti dnevne potrebe punjenja nego i učinkovito iskoristiti vrijeme tokom postupka punjenja.

Na autoputu Sljedeći izlaz s autoputa za punjenje.

Kao vozač koji prelazi duže dionice svoje električno vozilo morate puniti na autoputu. Dobra vijest je da će se upravo ovdje puno toga promijeniti u sljedeće dvije godine. Infrastruktura brzog punjenja gradi se i proširuje. Volkswagen koncern je između ostalog uključen u razvoj takve infrastrukture punjenja kao dio zajedničkog pothvata IONITY koji je osnovan s drugim proizvođačima automobila. Dobavljači električne energije također sve više ulažu u širenje brzih punionica na autoputovima, tako da će u doglednoj budućnosti na brojnim odmorištima na autoputovima na raspolaganju biti odgovarajuća mogućnost punjenja.

1) Zur Nutzung der kostenfreien We Connect ID. App wird ein Smartphone mit geeignetem iOS oder Android Betriebssystem und eine SIM-Karte mit Datenoption mit einem bestehenden oder separat abzuschließenden Mobilfunkvertrag zwischen Ihnen und Ihrem Mobilfunkprovider benötigt

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim