Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

Punjenje i doseg Kako plaćam punjenje?

Uz električno vozilo imate nekoliko opcija za jednostavno i praktično plaćanje: putem aplikacije, kartice za punjenje ili kreditne kartice. Uskoro će vaši podaci za autorizaciju biti pohranjeni u vašem automobilu. Onda samo trebate spojiti automobil na stanicu za punjenje. Plaćanje se odvija automatski. A ono najbolje: postoje javne stanice za punjenje, na primjer na parkiralištima supermarketa, gdje je punjenje ponekad čak i besplatno.

Utičnica i wallbox

Ako svoj električni automobil punite u svom domu putem utičnice ili wallboxa, punjenje baterije platit ćete sa sljedećim računom za struju. Jednostavnije ne može.

Javne punionice

Plaćanje na javnim agregatima za punjenje u gradu ili na autoputu također je vrlo jednostavno: kao vozač električnog automobila odlučit ćete se za pružatelja usluga koji će obračunavati vašu struju punjenja. Taj takozvani Mobility Service Provider (MSP) ponudit će vam tarifu za obračun koja savršeno odgovara vašim potrebama kao kod mobilne tarife: ovdje također možete prilagoditi pojedine opcije svojim individualnim potrebama i potrošnji. Ako vaš MSP nema uključenu neku stanicu za punjenje, i dalje je možete upotrebljavati putem tzv. ad hoc punjenja i obračunati troškove izravno s CPO-om (engl. Charge Point Operator), primjerice preko kreditne kartice.

Načini plaćanja

Agregat za punjenje mora, naravno, znati tko ste kako bi se struja napunjena u vozilo mogla obračunati. Ovisno o pružatelju usluga možete se prijaviti karticom za punjenje ili aplikacijom (preko NFC komunikacije ili QR koda). Jednostavno odaberite ono što vam najviše odgovara. Troškovi se obračunavaju pomoću načina plaćanja koji ste pohranili (npr. automatsko povlačenje sredstava s računa, PayPal ili kreditna kartica). Ili možete upotrijebiti ad hoc punjenje i platiti direktno kod CPO-a putem kreditne kartice.

Tarife se i dalje većinom naplaćuju po vremenskoj jedinici te se još ne obračunava količina električne energije koja je napunjena zato što je samo nekoliko agregata za punjenje certificirano u skladu sa zakonom o baždarenju kako bi se točno zabilježile količine električne energije. Međutim, to će sve češće biti slučaj u bliskoj budućnosti, tako da je za očekivati da će obračuni prema količinama električne energije biti sve prisutniji u budućnosti.

Plug & Charge (ISO interfejs)

Kako bi postupak punjenja bio još lakši, ubuduće morate samo utaknuti kabal za punjenje i vaše će se vozilo puniti. Kod ove tehnologije poznate pod nazivom Plug & Charge vaši će se podaci za autorizaciju pohraniti u automobilu. Nakon toga stanica za punjenje vas automatski prepoznaje. Sasvim praktično.

Ova tehnologija stiže od 2020. godine i postupno će se uvoditi putem norme certificirane u skladu s ISO standardima kako biste u budućnosti mogli upotrebljavati sve više Plug & Charge stanica za punjenje.

Besplatno punjenje

Osim agregata za punjenje uz plaćanje, tu su i brojne javne stanice za punjenje na kojima možete besplatno napuniti struju. Primjerice na parkiralištima velikih supermarketa ili trgovina namještaja i opreme za unutrašnje uređenje. Tako je shopping dvostruko zabavniji.

1) Zur Nutzung der kostenfreien We Connect ID. App wird ein Smartphone mit geeignetem iOS oder Android Betriebssystem und eine SIM-Karte mit Datenoption mit einem bestehenden oder separat abzuschließenden Mobilfunkvertrag zwischen Ihnen und Ihrem Mobilfunkprovider benötigt

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim