Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

Koliku dionicu mogu prijeći?

Naša porodica ID. modela simbol je nove generacije električnih vozila koja vam omogućavaju da sa samo jednim punjenjem baterije prijeđete i veće udaljenosti. Tako električna mobilnost postaje atraktivna alternativa za sve veći broj ljudi: bez obzira na to radi li se o ljudima koji svakodnevno prelaze duže relacije do posla, turistima koji odlaze na kraća putovanja ili vozačima koji prelaze duže dionice. Punjenje na novim brzim punionicama brže je nego što mislite.

WLTP-doseg vs. praksa

Od septembra 2018. standardni doseg za sva električna vozila mora biti specificiran prema WLTP metodi. WLTP je skraćenica od Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure i globalno je standardizirana procedura testiranja koja je obavezujuća za sve proizvođače i omogućava poređenje između različitih električnih automobila. Treba obratiti pažnju na kombinovanu vrijednost (grad, magistralni put i autoput).

Budući da je WLTP raspon prosječna vrijednost različitih načina vožnje (grad, magistrala i autoput) i bez "sekundarne potrošnje" kao što je klimatizacija ili grijanje, raspon u svakodnevnoj upotrebi može odstupiti od standardnog raspona.

Zato Volkswagen komunicira i „praktičan doseg kupaca“²⁾ Drugim riječima, doseg koji će vjerovatno 80% svih ID.3 vozača zaista dostići u svakodnevnom životu – bez potrebe za dopunom.

U gradskom saobraćaju, s druge strane, praktičan domet kupaca je moguć koji čak premašuje maksimalni WLTP raspon zbog visoko efikasnog elektromotora i visoke stope rekuperacije kroz stop-and-go vožnju.

Faktori koji utiču na doseg Koji faktori utiču na doseg?

Mnogo je faktora koji utiču na domet vašeg električnog vozila, kao što je stil vožnje - bilo na autoputu ili u gradskom saobraćaju - grijanje ili čak klima uređaj.

Ali isto tako unutrašnjost svog električnog vozila možete zagrijati zimi ili ga rashladiti ljeti dok ga punite. Tada energija za grijanje ili klimatizaciju dolazi iz električne mreže, a ne iz pogonske baterije.

Želite li i vi preći na elektromobilnost? Uz našu aplikaciju EV Check sada možete testirati koja veličina baterije odgovara vašem svakodnevnom životu.

Idealan za kratke relacije

Ujutro vodite djecu u školu, zatim odlazite u kancelariju te popodne obavljate kupovinu. Ako sa svojim električnim automobilom prelazite otprilike 50 km dnevno kao prosječni ljudi koji svakodnevno prelaze duže relacije do posla, tada ga, zavisno od veličine baterije, morate puniti samo jednom ili dva puta sedmično. To ćete u idealnom slučaju činiti uvijek noću kod kuće preko svog opcionalnog wallboxa. Tako možete ujutro ući u svoje napunjeno električno vozilo te puni energije započeti dan.

Ako vaš poslodavac nudi mogućnost punjenja električnih vozila na parkingu sa odgovarajućom infrastrukturom za punjenje, ovo je također vrlo dobra opcija. Tako da svoje radno vrijeme možete iskoristiti još efikasnije.

Pouzdan na srednjim udaljenostima

Nekoliko puta godišnje zasigurno odlazite i na duža putovanja s električnim automobilom. Bez obzira na to želite li posjetiti svoju porodicu i prijatelje, razgledati neki drugi grad ili nakratko otići na more ili u planine tokom uskrsnih odnosno jesenskih praznika - S modelom ID. Neo opremljenim većim baterijama mogu se postići stvarni dosezi od oko 400 km2 i na autoputovima.

Dok putujete do mnogih odredišta na srednje dugim rutama, primjerice tokom odlaska na odmor za vrijeme uskrsnih praznika, nećete morati naknadno puniti vozilo ili ćete ga morati tek nakratko napuniti za vrijeme pauze za kafu. Dakle, nećete morati mijenjati svoje navike tokom takvih izleta jer i danas zasigurno zastanete kako biste tu i tamo napravili pauzu.

Uvjerljiv na duge staze

Jeste li znali da električno vozilo morate napuniti samo tri do četiri puta na dionici od oko 1000 km? Tako možete prijeći i duže udaljenosti. A budimo iskreni - nitko nema ništa protiv kratke šetnje, ukusnog obroka ili vruće kafe.

Velik doseg. Velika fleksibilnost.

Već vozite električni automobil ili razmišljate o kupovini takvog automobila? Vrlo dobro. Sada naime znate da je doseg električnih vozila veći nego što ste mislili. Bez obzira na to vozite li se kraćim ili dužim dionicama, činite li to svakodnevno ili tokom putovanja na odmor - od sada ćete biti jednako fleksibilni kao s benzinskim ili dizelskim vozilom. Posebno je praktično što najbližu stanicu za punjenje možete pronaći brzo i jednostavno u bilo koje vrijeme putem navigacijskog uređaja. Prvenstveno zato što je ponuda javnih stanica za punjenje sve veća.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim