Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

Punjenje i doseg Na koji način mogu puniti svoje vozilo?

Elektromobilität wird unser Tankverhalten nachhaltig verändern. Schließlich fahren Sie mit Ihrem Elektrofahrzeug nicht mehr zur Tankstelle, denn Sie können die Batterie Ihres Elektroautos fast überall laden: zu Hause an einer Haushalts-/Schuko-Steckdose, an einer Wallbox, an öffentlichen Ladestationen oder Schnellladestationen. Haben Sie es einmal ausprobiert, werden Sie schnell feststellen, dass es fast so einfach ist, wie das Smartphone aufzuladen.

Što biste trebali znati o hardware za vaš električni automobil?

Za kuću je dostupna visokoučinkovita utičnica koja se montira na zid: wallbox. Ova je utičnica opcionalno dostupna te vam nudi maksimalnu snagu punjenja koja trenutačno iznosi do 11 kW. Ako svoj električni automobil punite na opcionalnom wallboxu, morate samo utaknuti kabal za punjenje s utikačem u priključak za punjenje svog vozila i punjenje može započeti. Sličnu razinu komfora nude stanice za punjenje koje vam eventualno na raspolaganje stavlja vaš poslodavac. Ovdje je kabal za punjenje većinom već fiksno instaliran. Ako kod punjenja na javnim stanicama ne postoji fiksno instalirani kabal, jednostavno upotrijebite isporučeni kabal za punjenje koji biste uvijek trebali imati u prtljažniku svog vozila.

 

Razlikujemo dvije vrste punjenja:

AC punjenje

Načelno razlikujemo dvije vrste punjenja: kod AC punjenja ispravljač ugrađen u vozilo preuzima funkciju pretvaranja struje iz javne mreže izmjenične struje u potrebnu istosmjernu struju.

DC punjenje

Kod druge vrste punjenja, tzv. DC punjenja, izmjenična se struja izvan vozila pretvara u istosmjernu - primjerice na stanici za punjenje. Prednost ove vrste punjenja je mogućnost veće snage tokom punjenja, primjerice na autoputu, zbog čega se automatski skraćuju postupci punjenja.

Razlikujemo dvije vrste utikača.

Utaknite utikač, napunite bateriju, deblokirajte utikač i izvadite ga. Postupak punjenja vašeg električnog automobila tako je jednostavan. U posljednjih nekoliko godina dvije vrste utikača za punjenje postale su standard u Evropi:

TTip 2 ("Utikač Mennekes")

Utikač Mennekes (tip 2) namijenjen je sporijem punjenju i u skladu je s evropskim standardom za AC punjenje. Većina javnih stanica za punjenje opremljena je barem utičnicom tipa 2.

AC punjenje kod modularne električne platforme (MEB) sa 7 do 11 kW. Dakle, ako imate wallbox kod kuće, svoje vozilo možete svaku noć napuniti do kraja s 11 kW. Kod poslodavca biste također trebali imati mogućnost da se tokom radnog dana opskrbite energijom koja vam je tokom sedmice potrebna za putovanje na posao. 

Utikač Combo-2

Standard za brzo punjenje u Evropi predstavlja CCS punjenje (engl. Combined Charging System). Odgovarajući utikač za punjenje s dodatnim kontaktima predviđen je za brzo DC punjenje. S tipom utikača Combo 2 svoje vozilo možete puniti na svim javnim stanicama s DC snagom punjenja iznad 22 kW.

Tako se brzo puni vaša baterija.

Od utičnice do brze punionice

Jednostavno pravilo kaže: što je snaga punjenja veća, to je postupak punjenja brži. Međutim, trajanje može značajno varirati - ovisno o stanju napunjenosti baterije. Tkom postupka punjenja prisutni su i okolni uslovi kao što su vanjska temperatura i temperatura baterije vozila. Ako primjerice svoj ID.  punite na kućnoj utičnici / utičnici sa zaštitnim kontaktom, sa snagom od 2,3 kW po satu možete bez ikakvih problema tokom noći pokriti svoje dnevne potrebe. Postupak je brži na wallboxu ili stanici za punjenje na izmjeničnu struju. 

Najbrže su međutim HPC stanice za punjenje (engl. High-Power-Charging) sa snagom punjenja iznad 100 kW. Načelno preporučujemo da svoj električni automobil ne punite do kraja svaki dan. Tako ćete sačuvati bateriju.

Ovako pravilno punite svoje vozilo

Korak po korak

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim