Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

Volkswagen Service Gume & točkovi

Sve informacije o kvaliteti, održavanju i skladištenju guma i točkova.

Više informacija o gumama i točkovima

Ovdje provjerite kako se pravilno skladište gume!

Od 01.11. zimska oprema na vozilu u Bosni i Hercegovini je obavezna.

Pružanjem prikladnog prostora za skladištenje, temeljitim čišćenjem kao i provjerom guma na eventualna oštećenja, Vaše su gume u dobrim rukama tokom svoje pauze od vožnje.

EU-oznaka gume

EU oznaka gume

Od 12tog mjeseca 2012. godine u Europskoj uniji postoji obveza označavanja guma za privatna vozila. Ciljevi označavanja EU oznakom gume su veća sigurnost u prometu i smanjenje emisije štetnih plinova i buke. Na EU oznaci gume se pomoću grafičkog prikaza navode sljedeća svojstva gume: klasa uštede goriva, klasa prianjanja na mokrim cestama kao i klasa vanjske buke i odgovarajuća mjerna vrijednost.

EU-oznaka guma Specificirana svojstva guma

Ušteda goriva

Guma sa malim otporom pri kotrljanju može doprinijeti smanjenju potrošnje goriva, a time i smanjenju CO2 emisija vozila. Na EU oznaci gume klasa uštede goriva označava se crnom strelicom na ljestvici u boji od A (zeleno, mali otpor pri kotrljanju) do G (crveno, veliki otpor pri kotrljanju).

Klasa prijanjanja na mokroj površini

Prijanjanje na mokroj površini gume djeluje na put kočenja na mokroj cesti te je bitan faktor za sigurnost. EU oznaka gume navodi klasu prijanjanja na mokroj cesti od A do G. Pri inače istim uvjetima guma klase prijanjanja na mokroj cesti A na mokroj cesti ima kraći put kočenja od gume klase prijanjanja na mokroj cesti F.

Klasa vanjske buke

Buka gume doprinosi cjelokupnoj glasnoći vozila. Na EU oznaci gume navedeni su mjerna vrijednost vanjske buke u decibelima i piktogram klase buke popunjenim zvučnim valovima od jedan (tiho) do tri (glasno).

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim