Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

Ušteda goriva Savjeti za smanjenje potrošnje goriva.

Savjeti za smanjenje potrošnje goriva.

Šest savjeta za uštedu goriva.

U proteklih godinu i po dana cijene goriva u Evropi narasle su za cca. 15 posto. Za prosječnog vozača koji godišnje pređe oko 15.000 km račun za gorivo povećao se time za cca 280 KM.

Pomoću sljedećih šest pravila možete znatno uštedjeti gorivo:

  • Pokrenite motor tek nakon što ste vezali sigurnosni pojas, namjestili sjedište i vanjske retrovizore te stavili omiljeni CD. Ne zagrijavajte motor u mirovanju. Imajte na umu da i klima-uređaj troši energiju.
  • Najjednostavniji način za uštedu goriva je brzo prebacivanje u sljedeći stepen prenosa. Na brzini od 50 km/h motor vozila srednje klase troši u drugom stepenu dvostruko više goriva nego u četvrtom stepenu odnosno tri puta više nego u petom. Savremeni motori mogu raditi i na jako niskom broju okretaja, čak ispod 1.500 okretaja u minuti.
  • Ravnomjeran stil vožnje u najvišem mogućem stepenu znatno smanjuje potrošnju goriva. Naglo ubrzanje i često kočenje povećavaju potrošnju goriva u velikoj mjeri.
  • Krovni nosač prtljage koji je montiran tokom cijele godine može povećati čak i kod male kilometraže godišnje troškove za gorivo do cca 230 KM. Nosač za bicikl ili krovni spremnici za prtljagu povećavaju potrošnju goriva do 40 posto.
  • Redovno održavanje vozila osigurava učinkovitiju potrošnju goriva.
  • Pritisak raka u gumama mora biti pravilno namješten. Prenizak povećava otpor kotrljanja, a time i potrošnju goriva te vodi do neravnomjernog trošenja guma. Savjet: za 0,2 bara veći pritisak u gumama u odnosu na onaj naveden u Uputstvima za upotrebu dalje smanjuje otpor kotrljanja bez smanjenja voznih karakteristika guma odnosno bez uticaja na vozne karakteristike općenito.
Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim