Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

5.4.2019 Rekord povodom dolaska novog Passata: s 30 milijuna vozila vozilo srednje klase broj jedan na svijetu.

Najuspješniji model srednje klase: tvornica marke Volkswagen u Emdenu proizvela je 30-milioniti Passat

Passat je 3. aprila u fabrici marke Volkswagen u Emdenu prešao proizvodnu prekretnicu od 30 miliona primjeraka. Time ovaj bestseler postavlja nova, rekordna mjerila u svojem segmentu: nijedan drugi model srednje klase te nijedno drugo službeno vozilo na svijetu nije prodano više puta od Passata. Primjerak broj 30 000 000 - Passat GTE Variant s plug-in hibridnim pogonom u "Pyrit srebrnoj metalik" boji - već se ubraja među prve modele novog stupnja razvoja s dalekosežnim tehničkim unaprjeđenjem (početak predprodaje u Evropi tokom maja). Tokom sljedećih će se mjeseci 30-milioniti Passat upotrebljavati kao testno vozilo za predstavnike međunarodnih medija.

Ralf Brandstätter, operativni direktor (COO) marke Volkswagen, rekao je: "Passat je jedan od najvažnijih i najuspješnijih vozila marke Volkswagen. Od njegova debija prije 46 godina svoje je povjerenje ovom modelu marke Volkswagen ukazalo 30 miliona kupaca. Tako je Passat postao globalnim standardom koji je danas u jednakoj mjeri kod kuće u Pekingu kao i u Berlinu, Sydneyju, Johannesburgu ili na cestama San Francisca. Mi u društvu Volkswagen ponosni smo na svoj uspješan model koji do danas predstavlja mjerilo u svojoj klasi."

Dr. Andreas Tostmann, član upravnog odbora za proizvodnju marke Volkswagen, naglasio je: "Model Passat proizvodimo na tri kontinenta, u 10 fabrika i za više od 100 prodajnih tržišta. Stoga je Passat pravi svjetski bestseler."

Ovaj će se Passat kao prvo vozilo marke Volkswagen pri svakoj brzini (od 0 do 210 km/h) moći voziti djelomično automatizirano pomoću sistema "Travel Assist" - novog sistema IQ.DRIVE, što je način nazivanja inteligentnih sistema podrške za vozača marke Volkswagen. U vozilu su također prisutne karakteristike poput interaktivnih "IQ.LIGHT - LED Matrix glavnih svjetala" ili aplikacija modularnog infotainment sistema MIB3 sa stalnom internetskom vezom.

Poseban će se značaj u spektru modela pri tome pripisati unaprijeđenom Passatu GTE: baš poput 30-milijuntog primjerka modelske linije, plug-in hibridni modeli odsad će moći postići znatno veći električni doseg2. On sada iznosi do 55 km u novom WLTP ciklusu - što odgovara vrijednosti od 70 km2 prema NEFZ ciklusu. Novi Passat GTE (160 kW / 218 KS sistemske snage) već sada ispunjava granične vrijednosti norme za ispušne plinove Euro 6d koja će za nova vozila vrijediti tek od 2021. godine.

Pod geslom "Početak nove ere Volkswagena" marka Volkswagen započela je 14. maja 1973. godine proizvodnju prvog Passata u fabrici u Wolfsburgu. Ovaj je model bio preteča potpuno novoj liniji vozila s motorima sa sistemom hlađenja vodom, pogonom na prednje točkove i vrlo savremenom karoserijom od punog čelika. Pozicioniran kao model srednje klase, Passat je naslijedio model VW 1600 (tip 3 sa stražnjim motorima sa sistemom zračnog hlađenja i pogonom na stražnjoj osovini). Tada, prije 46 godina nitko u Wolfsburgu nije slutio da će Passat s 30 miliona proizvedenih primjeraka preteći čak i legendarnu Bubu (21,5 miliona primjeraka). Passat je, zajedno s modelima Golf (35 miliona primjeraka) i Buba, jedan od triju najprodavanijih modela marke Volkswagen svih vremena.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim