Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

2.11.2020 Avangarda u višoj srednjoj klasi

Nova verzija karoserije koja donosi potpuno novu dinamiku u segment karavanskih modela.

 

 

Arteon nema uzore i ne slijedi trendove - to je model čiji je prednji dio prepoznatljiv u masi. Volkswagen sada na tržište donosi sveobuhvatan update ove progresivne više srednje klase te istovremeno dodatnu verziju karoserije kao istaknutu karakteristiku: novi Arteon Shooting Brake - avangardistički svestrani talent s kojim Volkswagen u potpunosti reinterpretira temu "Variant". 

Spoj e-motora i benzinskog turbomotora u novom Arteonu eHybrid i Arteonu Shooting Brake eHybrid razvija sistemsku snagu od 160 kW (218 KS). Dva plug-in hibridna modela mogu prijeći do 59 kilometara (fastback) odnosno 57 kilometara (Shooting Brake) s potpuno električnim pogonom bez lokalnih emisija. Na dugim dionicama e-motor također smanjuje potrošnju TSI motora. Plug-in hibridni modeli sa svojim električnim dosegom idealno odgovaraju tipičnom ponašanju današnjih vozača automobila. Primjerice onih u Njemačkoj: prema istraživanju10 njemačkog Saveznog ministarstva za promet i digitalnu infrastrukturu, 95 posto svih dnevnih vožnji automobilom kraće je od 50 kilometara. Stoga je većina svih vožnji u najmnogoljudnijoj zemlji u Evropi moguća uz potpuno električni pogon s eHybrid verzijama Arteona. Zahvaljujući dodatnoj električnoj snazi novi modeli Arteona eHybrid također nude funkciju boosta koja dodatno poboljšava komfor pri preticanju i dinamiku vožnje.

Vanjski dizajn oblikuje novi, avangardistički stil

Ekspresivan i dinamičan Shooting Brake. Arteon je u višoj srednjoj klasi uspostavio novi, avangardistički stil. Volkswagen sada nastavlja ovaj ekspresivni put s novim Arteonom Shooting Brake. Ralf Brandstätter, glavni izvršni direktor marke Volkswagen ptnička vozila: "Arteon Shooting Brake nudi dodatan prostor za život u pokretu. Koncipiran je za sve one vozače automobila koji cijene individualni stil i inovativne tehnologije koliko i optimalnu funkcionalnost i varijabilnost." Nikad prije nije postojao sličan Volkswagen. Klaus Zyciora, voditelj dizajna Volkswagen koncerna: "U Arteonu Shooting Brake progresivna dinamika Gran Turisma stapa se s multivarijabilnim konceptom Varianta - reinterpretirano i naglašeno ekspresivno." Na visini iznad razine B stubova dizajn novog Arteona Shooting Brake samostalan je prema stražnjem dijelu vozila. Marco Pavone, voditelj vanjskog dizajna marke Volkswagen: "Značajno smo uvukli krov, a s njim i bočne staklene površine prema stražnjem dijelu vozila, dok smo kućišta točkova izbočili, dajući tako Shooting Brakeu vrlo snažno područje ramena. Tako je uprkos funkcionalnosti modela s petoro vrata nastao karakter sportskog vozila."

Update dizajna i za fastback. Svi modeli Arteona odlikuju se dodatno izoštrenim prednjim dijelom vozila. Time je model, čiji je prednji dio prepoznatljiv u masi, postao još upečatljiviji. Pri tome se obje verzije karoserije mogu prvi put konfigurirati s novim LED svjetlima za dnevnu vožnju dok su LED stražnja svjetla koja sežu sve do stražnjeg poklopca također iznova razvijena.

Nova i ekskluzivna unutrašnjost, plemeniti materijali, novo upravljanje klima-uređajem

"Digital Cockpit Pro" u sklopu serijske opreme. Modeli Arteona u unutrašnjosti su dobili potpuno redizajnirani izgled cockpita koji je dosljedno prilagođen karizmi i ekskluzivnosti serije modela. Pritom dizajn, materijali i njihov osjećaj na dodir - bez obzira na to je li riječ o drvu, metalu, koži ili plastici - čine velik iskorak u smjeru Volkswagenove perjanice Touareg. Sa serijskom opremom uvijek dolazi "Digital Cockpit Pro" (potpuno digitalni instrumenti). Pri tome je rukovanje automatskim klima-uređajem prvi put usavršeno osvijetljenim dodirnim klizačima. Multifunkcionalni upravljače s digitalnim dodirnim površinama također je novorazvijeno, a nov je i vrhunski sound sistem "Harman Kardon" sa snagom od 700 W koji je posebno razvijen za Arteon i Arteon Shooting Brake. Nova se unutrašnjost po želji može usavršiti ambijentalnim osvjetljenjem koje se može namjestiti u čak 30 boja. Pritom će se elegantno osvijetliti dekori u instrumentnoj ploči i oblogama vrata, dok će se za osvjetljenje unutrašnjosti odozgo pobrinuti opcionalni panoramski krovovi. Podizni/pomični krov Arteona fastback dugačak je 990 mm i širok 1160 mm, dok s novim modelom Shooting Brake dolazi dvodijelni podizni/pomični krov dimenzija 870 mm x 1000 mm. Oba panoramska krova opremljena su električnom roletom koja služi kao zaštita od sunca.

Suvereno iskorišten prostor. Kada se prtljaga utovari do naslona stražnjeg sjedala i visine pokrivke prtljažnika, iza upečatljivih stražnjih poklopaca modela s pet sjedala postaje dostupan prostor za odlaganje veličine 563 litre odnosno 565 litara (Shooting Brake). Uz natovarenost do krova i naslona prednjih sjedala volumen utovara povećat će se na 1557 litara (fastback) odnosno 1632 litre (Shooting Brake). Utovarna površina dugačka je u oba slučaja 2092 mm (do prednjih sjedala). Prostor u stražnjem dijelu vozila također je izuzetno velik: putnici ovdje mogu uživati u slobodnom prostoru za noge veličine 1016 mm, što predstavlja najbolju vrijednost u klasi.

Funkcije vožnje s podrškom za veću razinu udobnosti i sigurnosti

Umreženi sistemi podrške. Sistemi poput podrške zadržavanja vozila na voznom traku "Lane Assist" i automatske regulacije razmaka "ACC" plus "Front Assist" spojeni su u novom Arteonu u sistem "Travel Assist". Novi sistem podrške omogućuje automatiziranu vožnju pri brzini do 210 km/h. Još jedan novitet predstavlja multifunkcionalni upravljač s kapacitivnim senzorima (poboljšano prepoznavanje situacija u kojima se vozačeve ruke ne nalaze na upravljaču, npr. kod aktivnih sistema "Travel Assist", "ACC" ili "Lane Assist). Kombinacijom svih ovih sistema nastaje nova razina udobnosti i sigurnosti.

Novi modus voznog postroja naglašava karakter Arteona

Kontinuiran daljnji razvoj. Zahvaljujući dugom međuosovinskom razmaku i usporedivo niskom težištu karoserije, obje verzije Arteona već nude vrlo dobre osnovne preduvjete za visoku razinu komfora u vožnji uz istovremeno vrlo agilno ponašanje vozila u vožnji. Dodatni detaljni radovi na serijskom voznom postroju i adaptivnoj regulaciji voznog postroja "DCC" (opcija) omogućili su usavršavanje komfora i agilnosti. Kada je u pitanju "DCC", usklađenost je iz temelja aktualizirana uz izraženije sportske karakteristike u odnosu na tehnički srodan Passat, pri čemu je visoka razina komfora u vožnji ostala netaknuta. Ta preciznost naglašava karakter Arteona. Gume korištene za osnovnu opremu nude još bolji komfor kotrljanja te istovremeno omogućuju potrebu za manjim kutom upravljača. Povrh toga je unaprijeđen elektronički pojačivač sile kočenja kako bi se poboljšao osjećaj za papučicu kočnice. TSI verzije snage iznad 206 kW k tomu su serijski opremljene elektroničkom blokadom diferencijala (XDS). Ovo proširenje ESC sistema ograničava proklizavanje na prednjoj osovini selektivno po točkovima. Sistem XDS opcijski je na raspolaganju za TSI motor sa 140 kW i TDI motor sa 147 kW.

Novi spektar pogona

Novi plug-in hibridni pogon i vrhunski turbomotori

Visoka učinkovitost, niske emisije. Za Arteon i Arteon Shooting Brake ukupno će na raspolaganju biti četiri benzinska turbomotora (TSI), dva turbodizelska motora (TDI) i jedan plug-in hibridni pogon (eHybrid). TSI motori razvijaju snagu od 140 kW (190 KS) i 206 kW (280 KS), dok će snagu od 235 kW (320 KS) razviti TSI motor R modela koji na tržište dolazi u proljeće 2021. godine. U eHybridu se također upotrebljava TSI motor koji razvija snagu od 115 kW (156 KS). Njega podržava e-motor snage 85 kW (115 KS). TDI motori dostupni su sa snagom od 110 kW (150 KS) i 147 kW (200 KS). Svi se motori odlikuju visokom razinom učinkovitošću, niskim vrijednostima emisija i snažnim okretnim momentom.

Potpuno električne svakodnevne dionice. Prednosti električne mobilnosti i kvalitete vozila namijenjenog dužim dionicama stapaju se u Arteonu eHybrid i Arteonu Shooting Brake eHybrid s brzinom od 222 km/h u jedan od najučinkovitijih modela više srednje klase. Prosječne svakodnevne dionice većine poslovnih putnika koji svakodnevno prelaze duže relacije do posla oba eHybrid modela prijeći će na potpuno električni pogon. Plug-in hibridni pogon Arteona eHybrid i Arteona Shooting Brake eHybrid razvija sistemsku snagu od 160 kW (218 KS), pri čemu maksimalni sistemski okretni moment iznosi 400 Nm. E-motor čini kompaktnu jedinicu u kombinaciji sa 6-stepenim DSG mjenjačem (DQ400e) koji je konstruiran za ovu primjenu. U novim plug-in hibridnim modelima na raspolaganju stoje tri hibridna modusa: "E-Mode" (potpuno električna vožnja), "Hybrid" (automatsko prebacivanje između e-motora i TSI motora) i "GTE" (sportska vožnja s punom sistemskom snagom).

 

Tehnički list

Arteon i Arteon Shooting Brake

Verzije karoserije

  • Arteon (fastback)

  • Arteon Shooting Brake

Verzije pogona

  • eHybrid, 160 kW / 218 KS (6-stepeni DSG, prednji pogon)

  • 1.5 TSI, 110 kW / 150 KS (6-stepeni, prednji pogon)

  • 2.0 TSI, 140 kW / 190 KS (7-stepeni DSG, prednji pogon)

  • 2.0 TSI, 206 kW / 280 KS (7-stepeni DSG, 4MOTION)

  • 2.0 TSI, 235 kW / 320 KS (7-stepeni DSG, 4MOTION, od proljeća 2021.)

  • 2.0 TDI, 110 kW / 150 KS (7-stepeni DSG, prednji pogon)

  • 2.0 TDI, 147 kW / 200 KS (7-stepeni DSG, prednji pogon)

  • 2.0 TDI, 147 kW / 200 KS (7-stepeni DSG, 4MOTION)

Dimenzije

  • Dužina: 4866 mm

  • Širina: 1871 mm (s vanjskim ogledalima)

  • Visina: 1428 mm (fastback) i 1447 mm (Shooting Brake)

  • Međuosovinski razmak: 2840 mm

  • Širina traga: 1587 mm sprijeda i straga

Kapacitet prtljažnika / dužina utovarnog prostora

  • Arteon (TDI i TSI): 563 - 1557 litara

  • Arteon Shooting Brake (TDI i TSI): 565 - 1632 litre

  • Arteon eHybrid: 445 - 1427 litara

  • Arteon Shooting Brake eHybrid: 455 - 1497 litara

  • Maksimalna dužina utovarnog prostora: 2092 mm

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim