Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

21.12.2020 Na tržište stigli Touareg eHybrid i Touareg R

Touareg od sada dostupan i u dvije različite plug-in hibridne verzije.

 

 

Volkswagen dopunjuje svoju hibridnu ofenzivu te je Touareg od sada dostupan i u dvije različite plug-in hibridne verzije. Obje varijante karakteriziraju električni domet do 47 kilometara (WLTP ciklus) i niska razina prosječne potrošnje. Ponuda SUV modela s elektromotorom i benzinskim motorom započinje novim modelom Touareg eHybrid sa sistemskom snagom od 280 kW (381 KS)1. Ova je verzija osmišljena za visoku razinu udobnosti tokom vožnje te se može konfigurirati u dvije varijante opreme - Atmosphere i Elegance. Oni kojima su važnije sportske karakteristike i odgovarajuća sportska oprema odlučit će se za Touareg R2. Uz 340 kW (462 KS) sistemske snage on je najsnažniji model kako unutar linije proizvoda tako i marke općenito.

Obje plug-in hibridne verzije SUV modela s pogonom na sve točkove nude visoku razinu učinkovitosti, već poznate sveobuhvatne karakteristike modela Touareg i znatno povećan opseg serijske opreme. On obuhvaća 4-zonski automatski klima- uređaj, Innovision Cockpit s digitalnim instrumentima, vrhunski navigacijski sistem Discover Premium te panoramski pomični i podizni krov. Touareg R također je serijski opremljen interaktivnim IQ.LIGHT - LED matrix glavnim svjetlima.

Touareg eHybrid i Touareg R imaju velik doseg na električni pogon prema WLTP ciklusu od oko 47 kilometara1/2 i nisku razinu prosječne potrošnje. Za te je karakteristike zaslužna savršena interakcija između elektromotora i V6 benzinskog motora s turbopunjačem.

Plug-in hibridni modeli idealni su za uobičajen način upotrebe na koji su vozači naviknuti. Na primjer, u Njemačkoj je Savezno ministarstvo prijevoza i digitalne infrastrukture (BMVI)4 došlo do zaključka da je 99 % vožnji u najmnogoljudnijoj evropskoj zemlji kraće od 100 kilometara. Za te se udaljenosti plug-in hibridni pogon s napunjenom baterijom (energetski sadržaj: neto 14,3 kWh, bruto 17,9 kWh) ističe po posebno niskoj potrošnji goriva i energije: 2,6 l/100 km i 24,2 kWh/100 km (Touareg eHybrid) te 2,7 l/100 km i 24,4 kWh/100 km (Touareg R) - sve su to vrijednosti prema WLTP ciklusu.

Plug-in hibridni pogoni oba modela Touareg također se odlikuju po iznimnom potencijalu na dugačkim putovanjima jer se baterija neprestano puni tokom vožnje zahvaljujući rekuperaciji sile kočenja - drugim riječima, povratu energije tokom kočenja. Ta je energija dovoljna kako bi Touareg eHybrid i Touareg R uvijek iznova mogli isključivati V6 motor tokom usporavanja i na nizbrdicama da bi vozili u praznom hodu uz nultu stopu lokalnih emisija. Kombinacija elektromotora i 6-cilindričnog motora usavršena je prediktivnom hibridnom strategijom modela. Oba modela Touareg upotrebljavaju GPS i podatke karti navigacijskog sistema kako bi također mogli ostvariti iznimno štedljive vrijednosti potrošnje tokom srednje dugačkih i dugačkih vožnji. U tu svrhu SUV modeli sadrže podatke o ruti u hibridnom kontrolnom sistemu. Touareg eHybrid i Touareg R tako se odlikuju kombiniranim dosezima do 8101/2 kilometara.

Uprkos njihovoj izvanrednoj učinkovitosti, novi plug-in hibridni modeli i dalje su pravi snagatori kada je riječ o zahtjevnim zadacima - kao i svi modeli Touareg. Oba modela Touareg eHybrid i Touareg R predviđeni su za najveće opterećenje prikolice od 3,5 t, što je vrlo visoka vrijednost za hibridne modele (moguće i za potpuno električnu vožnju). Uz tu svestranost - kojom se pokriva spektar od pravih off-road vozila preko luksuznih trkaćih automobila koji se mogu privremeno upotrebljavati kao vozila s nultom stopom emisija - novi plug-in hibridni modeli Touareg zauzimaju posebno mjesto među velikim SUV vozilima.

Touareg je jedno od najsavremenijih vozila na svijetu u svom segmentu. Na primjer, zahvaljujući sistemu Travel Assist on je prvi model marke Volkswagen koji pruža mogućnost vožnje s podrškom do brzine od 250 km/h unutar granica sistema. Touareg tako ne reagira samo na vozila koja voze ispred, već i na ograničenja brzine te cestu (zavoje, kružne tokove, raskrižja itd.). Također, Touareg je prvi model marke Volkswagen koji se može automatski uvesti u i izvesti iz parkirnog mjesta zahvaljujući podršci za parkiranje Park Assist s daljinskim upravljanjem putem aplikacije na smartphoneu. To je posebno atraktivna karakteristika za nove modele Touareg eHybrid i Touareg R jer podrškaa za parkiranje Park Assist s daljinskim upravljanjem ne funkcionira samo u kombinaciji s V6 benzinskim motorom, već i u potpuno električnom modusu E-MODE. Isto se odnosi na već poznatu funkciju podrške za manevriranje prikolicom Trailer Assist, koja uvelike olakšava vožnju unatrag s prikolicom.

 

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim