Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

13.4.2021 ID.4 – prvi potpuno električni SUV marke Volkswagen

ID.4 se uvodi na tržište u najvećem tržišnom segmentu na svijetu, klasi kompaktnih SUV vozila.

Spoj elektrike i emocije - ID.4 je SUV vozilo novog doba koje se uz to može voziti nevjerojatno jednostavno. Ispod njegove karoserije koja zrači snažnim karakterom kriju se prostrana unutrašnjost i najsuvremenija rješenja za rukovanje, prikaz, infotainment i sisteme podrške. ID.4 prvo je potpuno električno SUV vozilo marke Volkswagen koje se uvodi na tržište u najvećem tržišnom segmentu na svijetu, klasi kompaktnih SUV vozila.

Dvije veličine baterija. Baterija modela ID.4 bit će dostupna u dvije veličine: kod linije opreme Pure moći će pohraniti 52 kWh energije (neto) i omogućiti doseg do 348 km (WLTP ciklus). Ta će vrijednost kod modela linije opreme Pro iznositi 77 kWh (neto) uz doseg do 522 km (WLTP ciklus). Baterija se nalazi ispod putničkog prostora, što garantuje nisko težište i ujednačenu raspodjelu osovinskog opterećenja. Veliki točkovi promjera do 21" naglašavaju sportski karakter ovog e-SUV vozila. Uz razmak od tla od 16 cm izvrsno će se snaći i tokom vožnji blagim terenom.

Tri stepena snage. E-motor koji se nalazi na stražnjoj osovini dostupan je sa tri stepena snage. Kod modela ID.4 Pure City i ID.4 Pure Style on se odlikuje snagom od 109 kW (148 KS), kod modela ID.4 Pure Performance City i ID.4 Pure Performance Style 125 kW (170 KS), a kod modela linije Pro 150 kW (204 KS). Zahvaljujući ovim vrhunskim motorima model ID.4 postići će ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi, a u svim varijantama najveća brzina iznosi elektronički ograničenih 160 km/h. Tokom 2021. godine uslijedit će i sportski vrhunski model s pogonom na sve točkove.

Dinamičan nastup. Vanjski dizajn modela ID.4 karakteriziraju atletske proporcije i najsavremeniji izgled. Njegov jasan, skladan dizajn nadahnut je prirodom i usavršen u pogledu aerodinamike - cw vrijednost iznosi svega 0,28. Glavna svjetla već se serijski gotovo u potpunosti, a stražnja svjetla u potpunosti sastoje od svjetlećih dioda. Za vrhunsku su verziju dostupna interaktivna IQ. Light Matrix LED glavna svjetla s inteligentno reguliranim dugim svjetlima. LED stražnja svjetla u 3D dizajnu svijetle posebno skladno jarkom crvenom bojom.

Mnoštvo prostora za porodicu i prtljagu. Model ID.4, koji je dugačak 4,58 metara, koristi se arhitekturom modularne električne platforme (MEB) marke Volkswagen. Zahvaljujući njoj prostor za putnike i tehnologiju podijeljen je na sasvim nov način - od čega će profitirati putnici. Ponuda prostora u unutrašnjosti na jednakoj je razini kao ona u konvencionalnim SUV vozilima sljedeće više klase vozila. Boje su suvremene i ugodne na pogled, baš kao i kvalitetno obrađeni materijali. Ovisno o položaju naslona stražnjih sjedala, prtljažnik ima kapacitet od 543 do 1575 litara. Dio programa opreme između ostalog su uzdužni krovni nosači (serijska oprema) i kuka za vuču.

Dva zaslona i rukovanje govornim naredbama normalnim govorom. Za koncept prikaza i rukovanja ovog e-SUV vozila više nisu potrebne fizičke tipke jer se on temelji na dva zaslona. Manji zaslon nalazi se ispred vozača, a središnji, veliki infotainment ekran ima dijagonalu do 12" i njime se rukuje dodirom. Vozač se alternativno može koristiti rukovanjem govornim naredbama normalnim govorom "Hallo ID.", koje može razumjeti brojne svakodnevne izraze i zahvaljujući online vezi posegnuti za znanjem u oblaku. Nova značajka ID. Light - svjetlosna traka ispod vjetrobranskog stakla - intuitivno podržava tu funkciju.

Nova projekcijska razina. Inovativni Augmented Reality Head-up zaslon povezuje svoje prikaze sa stvarnošću - navigacijske strelice za skretanje pojavljuju se primjerice u vidnom polju vozača na prividnoj udaljenosti od 10 metara. Navigacijski sistem "Discover Pro" dio je serijske opreme kod svih modela, baš poput online usluga We Connect Start. Sistemi podrške IQ. Drive čine vožnju još opuštenijom, što se osobito odnosi na sistem Travel Assist. Softver i hardver modela ID.4 koncipirani su u novoj arhitekturi, zbog čega će kupci moći nabaviti update za svoj automobil nakon kupnje.

Unaprijed konfigurirani modeli. Marka Volkswagen nudi unaprijed konfigurirane modele ID.4. Njihovi su nazivi City, Style, Life, Business, Family, Tech i Max. Ovakvom se strategijom bogata ponuda čini vrlo preglednom, a svaki će kupac brzo pronaći model koji mu u potpunosti odgovara. 

Punjenje kod kuće, na putu i na dugim dionicama. Pod pojmom "We Charge" marka Volkswagen kao prvi masovni proizvođač automobila nudi cjelovit paket za komforno, umreženo i održivo punjenje e-automobila. Tako je uvijek dostupno odgovarajuće rješenje za punjenje - kod kuće, na putu i na dugim dionicama. Na DC stanici za brzo punjenje model ID.4 s baterijom kapaciteta 77 kWh i snagom punjenja od 125 kW može se za oko 30 minuta napuniti istosmjernom strujom za narednih 320 km (prema WLTP ciklusu). Model ID.4 isporučuje se europskim kupcima neutralan u pogledu bilance CO2. Ako se puni strujom dobivenom iz obnovljivih izvora energije - primjerice Volkswagen prirodnom strujom - on može biti klimatski neutralan i tokom cjelokupnog razdoblja korištenja.

Budućnost mobilnosti je električna. S porodicom ID. modela, novom, samostalnom linijom proizvoda, Volkswagen upotpunjava klasični portfolio proizvoda marke. Nakon kompaktnog modela ID.3, kompaktno e-SUV vozilo ID.4 drugi je potpuno električni model. Naime, ovo se vozilo neće proizvoditi i prodavati samo u Evropi nego i u Kini, a kasnije također u SAD-u. Marka će u sklopu strategije "Transform 2025+" do 2024. godine uložiti ukupno jedanaest milijardi eura u električnu mobilnost. Volkswagen do 2029. godine namjerava na tržište uvesti do 75 potpuno električnih modela i tokom toga razdoblja prodati oko 26 milona e-vozila.

Pogon i vozni postroj

Baterija kapaciteta 52 kWh. Model ID.4 u svim varijantama nudi snažan pogon prema naprijed i visok stepen prikladnosti za svakodnevnu upotrebu. Kompaktna baterija kapaciteta 52 kWh osigurava doseg do 348 kilometara (WLTP ciklus). Ona je povezana s dva stepena snage - jedan ima snagu od 125 kW (170 KS) i okretni moment od 310 Nm, a drugi 109 kW (148 KS) i 220 Nm. U oba stepena snage prosječna potrošnja modela ID.4 prema WLTP ciklusu iznosi od 19,2 do 16,7 kWh na 100 km (predviđene vrijednosti).

Baterija kapaciteta 77 kWh. Baterija kapaciteta 77 kWh omogućuje dosege do 522 kilometra (WLTP ciklus). Zahvaljujući snažnom e-motoru, koji ima snagu od 150 kW (204 KS) i od kretanja nudi 310 Nm okretnog momenta, ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se u svega 8,5 sekundi. Svi modeli ID.4 imaju elektroničko ograničenje najveće brzine od 160 km/h. Za modele s velikom baterijom vrijednosti potrošnje prema NEFZ ciklusu jedinstveno iznose od 16,9 do 16,2 kWh na 100 km, a prema WLTP ciklusu od 18,9 do 17,7 kWh (predviđene vrijednosti.). Tijekom 2021. godine također će uslijediti sportski vrhunski model s pogonom na sve točkove i još više snage.

Stražnji motor i stražnji pogon. Uz modularnu električnu platformu marka Volkswagen iznova oživljava veliku tradiciju: kao što je to nekad bio slučaj kod Bube, pogon se nalazi u stražnjem dijelu vozila. E-motor smješten je neposredno prije sredine točkova na stražnjoj osovini i svoj moment šalje na 1-stepeni mjenjač. Stražnji pogon stvara vrhunske preduvjete za agilno rukovanje i snažnu vuču, a usto omogućuje mali promjer zaokreta od svega 10,2 metra. Budući da je tihi pogon jedva čujan i izvan automobila, do brzine od oko 30 km/h emitira se umjetni e-Sound.

Punjenje kod kuće. Vlasnik modela ID.4 može u vlastitoj garaži komforno puniti putem ID. Chargera, tj. wallboxa marke Volkswagen. Uz osnovnu verziju, ID. Charger dostupan je i u dvije dodatne, potpuno umrežene varijante - ID. Charger Connect i ID. Charger Pro. Objema se varijantama može upravljati putem aplikacije We Connect ID. App na smartphoneu. Kupci modela ID.4 mogu rezervirati uslugu instalacije za wallbox preko firme Elli, društva-kćeri marke Volkswagen.

Punjenje na putu. Kupci na javnim mjestima za punjenje mogu napuniti model ID.4 putem serijskog kabela Mode 3. Uz We Charge mogu se koristiti uslugom punjenja koja obuhvaća više od 150 000 javnih mjesta za punjenje u Evropi. Upravljanje postupkom punjenja provodi se putem aplikacije We Connect ID. App, a aktiviranje agregata za punjenje moguće je uz karticu We Charge ili smartphone s operativnim sistemom Android.

Punjenje na autoputu. Na dugim je dionicama vozačima modela ID.4 dostupna razgranata mreža stanica za brzo punjenje društva IONITY. Uz We Charge oni u okviru te mreže mogu povoljno puniti, a osobe koje prelaze puno kilometara mogu odabrati tarifu prilagođenu svojim potrebama.

Širenje infrastrukture za punjenje. Do 2025. godine Volkswagen koncern će, u saradnji sa svojim trgovačkim partnerima, postaviti oko 35 000 mjesta za punjenje, a velik dio njih bit će javno dostupan. Također, tu su i fleksibilne stanice za brzo punjenje društva Volkswagen Group Components, koje se mogu postavljati na lokacijama na kojima vlada kratkotrajna potreba za njima, primjerice tokom održavanja velikih manifestacija.

Baterija i ponuda punjenja

Dvije veličine baterija. Obje baterije uz koje će model ID.4 biti uveden na evropska tržišta imaju različite dimenzije i mase. Baterija kapaciteta 52 kWh modela teži 344 kilograma te se sastoji od devet modula dok se baterijski sistem kapaciteta 77 kWh sastoji od dvanaest modula i teži 493 kilograma.

Učinkovito hlađenje. Temperatura modula ćelija regulira se putem podnog lima s integriranim kanalima za vodu. Zadaća upravljanja toplinom je pogoniti bateriju u svim situacijama u idealnom temperaturnom rasponu od oko 25 Celzijevih stepeni. Time se ostvaruju pogodnosti u pogledu snage, brzog punjenja istosmjernom strujom i vijeka trajanja. Marka Volkswagen jamči da će baterija nakon osam godina rada ili kilometraže od 160 000 km imati još najmanje 70 % svog izvornog kapaciteta.

Iznimna snaga punjenja. Na kućnom wallboxu mogu se puniti modeli ID.4 s baterijom kapaciteta 77 kWh i snagom od 11 kW te modeli s baterijom 52 kWh snagom od 7,2 kW. Svi modeli ID.4 opremljeni su CCS priključkom za punjenje (CCS = Combined Charging System, kombinirani sustav punjenja) za brzo punjenje istosmjernom strujom (DC). Modeli s baterijom 52 kWh zahvaljujući tome pune se snagom od 50 kW (opcijski 100 kW), a svi ostali modeli snagom do 125 kW. Oni za oko 30 minuta mogu pohraniti dovoljno istosmjerne struje za narednih 320 km (prema WLTP ciklusu).

Cjelovit paket punjenja We Charge. Sveobuhvatni i cjeloviti paket za komforno, umreženo i održivo punjenje e-automobila naziva se "We Charge". Bez obzira na to je li riječ o punjenju kod kuće, na putu ili na dugim dionicama - za svaki je scenarij punjenja dostupno odgovarajuće rješenje. Uz aplikaciju We Connect ID. App kupac može upravljati svim postupcima punjenja putem smartphonea. Volkswagen je prvi masovni proizvođač vozila koji svojim kupcima nudi cjelovit i besprijekoran ekosistem za punjenje.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim