Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

28.7.2021 Prvi SUV coupé marke Volkswagen

Pod svjetla pozornice stupa prelijep, novi oblik karoserije: marka Volkswagen donosi novi stil te popriličnu količinu emocija i individualnosti u takozvani "segment A0". Novim modelom Taigo marka Volkswagen čini svoj prvi SUV coupé dostupnim u ovoj cjenovno prihvatljivoj klasi vozila. On oduševljava crossover stilom karoserije, povišenim položajem sjedenja, neograničenom praktičnošću za svakodnevicu te potpuno novim životnim stilom u ovom segmentu masovne proizvodnje vozila te iznimno kvalitetnim karakteristikama opreme. Stražnji dio modela Taigo s pet sjedala izveden je poput coupéa ukoso prema natrag, a da se time nipošto ne smanjuje unutrašnja visina u stražnjem dijelu vozila. Time marka Volkswagen proširuje već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje točkovr, trećom karoserijskom varijantom, a ona je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila. Fokus modela Taigo počiva na dizajnu, individualnosti i emocijama. Serijski je opremljen LED glavnim svjetlima, potpuno digitalnim cockpitom i infotainment sistemima najnovije generacije (MIB3), zbog čega gotovo 4,26 metara dugački SUV coupé postavlja nova tehnološka mjerila u svojoj klasi vozila.

Dizajn: jedinstven i snažan. Dizajn ovog modela potpisuje Marco Pavone, voditelj odjela za vanjski dizajn vozila marke Volkswagen. On je u saradnji sa svojim bratom blizancem Joséom Carlosom Pavoneom, voditeljem odjela za dizajn marke Volkswagen za Južnu Ameriku, već ostvario cijeli niz projekata za marku. Marco i José Carlos Pavone još su tokom školovanja donijeli odluku da žele raditi u dizajnerskom timu marke Volkswagen. Svojim su prijavama za radna mjesta svojedobno priložili prve nacrte dizajna za buduće automobile. Braća danas, gotovo 35 godina kasnije, redovito razmjenjuju ideje o najnovijim napretcima u području dizajna marke.

Dizajn europske verzije modela Taigo odlikuje se markantnim proporcijama. Prvenstveno je upadljiva silueta nalik coupéu sa C stupom koji je snažno nagnut prema naprijed. Taj dizajnerski element crpi nadahnuće iz SUV coupéa iz viših klasa vozila, a time Taigo postaje jedinstven u svojem segmentu. Bočni dizajn vozila pri tome se odlikuje vrlo preciznim i oštrim linijama koje u kombinaciji s velikim točkovima i uzdignutim dijelovima kućišta točkova u kontrastnim bojama dodatno naglašavaju crossover karakter modela Taigo. Prevjes na stražnjem dijelu vozila namjerno je produžen kako bi se dodatno istaknula funkcionalnost vozila.

Sportski karakter, životni stil, urbani šarm, no svejedno vrhunska robusnost - karizmatični Taigo svojim će jedinstvenim oblikom pobuđivati emocije već na prvi pogled. Prvenstveno će mladi kupci i oni s mladenačkim duhom, koji obraćaju pozornost na trendove i dizajn, biti ciljna skupina za ovaj novi SUV coupé marke Volkswagen, baš kao i kupci koji svoje slobodno vrijeme vole ispunjavati raznim aktivnostima. Kapacitet prtljažnika iznosi impresivnih 438 litara. Time novi Taigo s uspravnim leđnim naslonima svih sjedala i uprkos silueti nalik coupéu nudi gotovo jednaku količinu prostora za pohranu poput kompaktnog SUV vozila T- Cross s pomičnom stražnjom klupom (385 do 455 litara). Dizajn prednjeg i stražnjeg dijela vozila izveden je iznimno samostalno unutar modelske obitelji A0. Svi vanjski elementi osvjetljenja, od glavnih svjetala sve do stražnjih svjetala, serijski su izvedeni u LED tehnologiji.

Novim se dizajnom svjetala postiže markantna i impresivna signatura za dnevno i noćno osvjetljenje. Model Taigo od linije opreme Style naviše serijski raspolaže novim "IQ.Light Matrix LED glavnim svjetlima" i osvijetljenom poprečnom kopčom na rešetki hladnjaka. Time on predstavlja stilsku poveznicu s  ID. porodicom modela marke Volkswagen, baš kao i s vozilima kao što su novi Golf, Arteon, Tiguan Allspace i Polo, a koji opcionalno ili ovisno o opremi također mogu raspolagati ovom karakterističnom LED svjetlosnom trakom. Upadljiva i kontinuirana svjetlosna traka na stražnjem dijelu vozila naglašava širinu i karakter modela Taigo.

 

Iznutra Taigo serijski oduševljava impresivno izvedenim multifunkcionalnim upravljačem i savremenim elementima za rukovanje. Infotainment sistemi temelje se na najnovijoj generaciji modularne infotainment platforme (MIB3), uključujući Online-Control-Unit (eSIM) i "App-Connect Wireless" (svaka od ovih značajki dostupna je ovisno o opremi). Opcionalno klima-uređaj "Climatronic" svojom se puristički izvedenom dodirnom površinom besprijekorno uklapa u suvremenu predodžbu o zaslonima velikog formata. Jedinica za rukovanje raspolaže dodirnim površinama i kliznicima. Ona se u sličnoj izvedbi nudi i u većim modelima kao što su Tiguan, Passat i Arteon te naglašava visok stupanj kvalitete unutrašnjosti modela Taigo.

Tri linije opreme s individualnom ponudom serijske opreme

"Life", "Style" i "R-Line". Marka Volkswagen nanovo je koncipirala svoje linije opreme za sve serije vozila te ih izvela preglednije nego ikada do sada. Elementi linija opreme koje voli većina kupaca, kao što su LED glavna svjetla i "Digital Cockpit", u modelu Taigo - baš kao što je to slučaj u novom modelu Polo - već su dio serijske opreme. Do mogućih nedoumica pri odabiru pojedinačnih željenih komponenti ubuduće skoro više uopće neće dolaziti zbog nove matrice ponude opreme marke Volkswagen. Zahvaljujući tome ponuda za kupca bit će još preglednija i jednostavnija.

Osam boja i "Roof Pack". Novi Taigo bit će dostupan u osam boja - dvjema uni bojama, pet metalik boja i jednom bojom s bisernim efektom. Sve vanjske boje vozila, uz iznimku "Deep crne", moći će se uz "Roof Pack" opcionalno kombinirati s krovom izvedenim u kontrastnoj crnoj boji. Veličina naplataka ovisi o odabranoj liniji opreme te se kreće u rasponu između 16" i 18". Među brojne se opcije između ostalog ubrajaju i veliki panoramski podizni i pomični krov, "Digital Cockpit Pro" s 10,25" zaslonom, presvlake sjedala ArtVelours, rukovanje govornim naredbama, dizajn paket "Black Style" za "R-Line" i sound sustav "beats" snage 300 W sa šest zvučnika. Pojačalo je smješteno u udubljenju za rezervni točak, čime se ostvaruje ušteda prostora. Time je fleksibilna upotreba prtljažnika i dalje neograničeno moguća.

Učinkoviti TSI motori povodom uvođenja na tržište

Dva 3-cilindrična i jedan 4-cilindrični motor. Marka Volkswagen na tržište će uvesti model Taigo, koji je u pravilu opremljen pogonom na prednje točkove, s iznimno učinkovitim benzinskim motorima. Njihova snaga iznosi 70 kW (95 KS), 81 kW (110 KS) i 110 kW (150 KS). Također, najveća brzina uz te pogonske varijante iznosi 183 km/h, 191 km/h i 212 km/h. Promjena stepena prijenosa provodi se ovisno o motoru pomoću 5-stepenog/6-stepenog ručnog mjenjača ili 7-stepenog automatiziranog mjenjača s dvije spojke (DSG). Snažni TSI benzinski motori s niskom stopom emisija štetnih tvari svojom konstrukcijom usmjerenom na učinkovitost ostvaruju značajan doprinos transformaciji u smjeru ekološki prihvatljivih vozila.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim