Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

29.9.2022 Štoperica govori sve

Novi Golf R „20 Years” najbrži je model R svih vremena na njemačkoj trkaćoj stazi Nürburgring-Nordschleife.

Vozilo koje je stvoreno povodom obilježavanja obljetnice ima više snage i ponovno premašuje dosadašnji najbolji rezultat na stazi modela Golf R na trkaćoj stazi dugačkoj 20,832 km za četiri sekunde. Naime, Golf R "20 Years" postiže službeno vrijeme na stazi od 7:47,31 minutu. Zahvaljujući ekskluzivnoj serijskoj opremi, optimiziranoj dinamici tokom vožnje i serijskoj izlaznoj snazi od 245 kW (333 KS), Golf R "20 Years" nudi znatno bolje performanse i jamči emotivno nabijen doživljaj motosporta između dionica trkaće staze "Schwedenkreuz" i "Döttinger Höhe".

Sportska edicija kojom se obilježava 20. obljetnica ima 10 kW više snage od modela Golf R koji se trenutačno proizvodi. Uz ovoliku snagu motora, Golf "20 Years" ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,6 sekundi; njegova elektronički ograničena najveća brzina pri tome iznosi 270 km/h. Zahvaljujući znatno boljoj reakciji motora, povećana snaga također se očituje u svakodnevnim situacijama, kao što su manevri preticanja. No snaga 2,0-litrenog 4- cilindričnog motora s turbopunjačem nije jedino što ovu posebnu ediciju vozila čini najdinamičnijim modelom Volkswagen R svih vremena na stazi Nordschleife. Očigledno povećanje performansi također je rezultat bogate serijske opreme, uz istaknute tehnološke karakteristike kao što su R- Performance paket, sistem Driving Dynamics Manager i raspodjela okretnog momenta R-Performance. Postoji li bolje mjesto za testiranje ove moćne kombinacije od trkaće staze Nürburgring-Nordschleife? Evolucija snažnih modela Golf R s pogonom na sve kotače ovdje se može impresivno pratiti tokom proteklih 20 godina.

Benjamin Leuchter, vozač trkaćih automobila i vozač za testiranje modela Volkswagen R tijekom razvojne faze, prihvatio je ovaj zadatak i testirao je ovu posebnu ediciju modela na legendarnoj trkaćoj stazi. Također, on je bio aktivno uključen u stvaranje R-Performance paketa za Golf R "20 Years". Uz uobičajene profile vožnje "Comfort", "Sport" i "Race", ova posebna edicija modela serijski je opremljena dodatnim profilima "Special" i "Drift". Za vožnju stazom Nordschleife, vozač utrka odabrao je profil vožnje "Special", koji je bio posebno razvijen za tu stazu. Ovaj profil vozaču pruža karakteristike koje su u skladu s jedinstvenim zahtjevima onoga što je vjerojatno najzahtjevnija trkaća staza na svijetu. One uključuju prilagodbu amortizera uz mekše i komfornije postavke zbog golemih opterećenja na najvišoj razini performansi tijekom vožnje takvim stazama.

 

Početak vožnje stazom Nürburgring-Nordschleife s mjerenjem vremena započet je ispred velike tribine T13. Naime, početak i kraj mjerenja bilježe se na početku i na završetku velike tribine - 200 metara između te dvije tačke ne računa se. Povjerenje u vozilo nije ključno samo za postizanje rekordnih vožnji, nago i za siguran doživljaj vožnje. Osiguravajući sigurnu vožnju u svakom trenutku, Golf R "20 Years" besprijekorno je ovladao brzim promjenama između rubnika i naknadnih zavoja, kao što je "Hatzenbach".

Modificirane karakteristike promjene stepena prijenosa 7-stepenog mjenjača omogućavaju prebacivanje s intenzivnijom reakcijom te čine iskustvo snažne vožnje u modelu Golf R "20 Years" još emotivnijim. Optimizirani zvuk ispušnog sistema u niskom rasponu broja okretaja motora i grublji zvuk motora u unutrašnjosti vozila naglašavaju povećanu dinamičnost performansi ovog vozila.

Rušenje granica između vozila iz masovne proizvodnje i trkaćih automobila.

Golf R "20 Years" s lakoćom premošćuje jaz između svakodnevnog saputnika i atlete sa sportskim performansama. "U ovom automobilu mogu voziti Nürburgringom i zatim otići do pekare ili u trgovački centar. Ovo je vozilo istinski svestrani talent koji može sve", rekao je vidno zadivljeni Benjamin Leuchter. A to je upravo koncept koji potiče Volkswagen R: linija vozila s vrhunskim performansama marke Volkswagen nudila je posebne modele još od 2002. godine. Svojim vrhunskim performansama i izražajnim dizajnom pobuđuju entuzijazam u zajednicama obožavatelja marke Volkswagen diljem svijeta.

Neprestani i brzi razvoj prema ostvarivanju još boljih performansi jednostavno se može uočiti kada se pogledaju podaci o vozilu nekih od modela iz proteklih godina. Počevši s modelom Golf R323 sa 177 kW
(241 KS) i 3,2-litrenim 6-cilindričnim motorom kao pogonskom jedinicom te preko modela Golf 6 R3 sa 199 kW (270 KS) i 2,0-litrenim 4-cilindričnim motorom s turbopunjačem, modeli linije Golf usmjereni na performanse do modela Golf R "20 Years" s 245 kW (333 KS) nisu postali samo snažnijima, već i bržima. Volkswagen R slavi tu uspješnu putanju razvoja vozila modelom Golf R "20 Years". Razdoblje proizvodnje koje je ograničeno na otprilike godinu dana čini ovu posebnu ediciju modela kolekcionarskim predmetom čim se otkotrlja s proizvodne trake.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim