Izbornik
Zatvoriť meni
Zatvoriti

13.7.2023 Novi Passat Variant prolazi završne probne vožnje

Novi Passat Variant proslavit će svoju svjetsku premijeru krajem augusta, a marka Volkswagen sada objavljuje prve preliminarne pojedinosti o sljedećoj generaciji Passata. Novi model opremljen je cijelim nizom inovacija, kao što su intuitivni koncept zaslona i rukovanja, visokokvalitetna unutrašnjost, novi sistem adaptivne regulacije voznog postroja, vrhunska sjedala i plug-in hibridni pogoni s dosegom na električni pogon do 100 kilometara. Novi Passat Variant bit će uveden na tržište tokom prvog tromjesečja 2024.godine. On predstavlja devetu generaciju jednog od najuspješnijih automobila srednje klase na svijetu, a odlikuje se 50-godišnjom poviješću i više od 30 miliona prodanih primjeraka.

Tokom procesa dizajna novog modela Passat Variant marka Volkswagen u cijelosti je iskoristila potencijal najnovije razvojne faze modularne poprečne platforme -čija kratica glasi MQB evo. Kai Grünitz, član upravnog odbora marke nadležan za područje razvoja: "Novim Passatom veliku smo važnost pridali visokoj razini udobnostitijekom vožnje i putovanja, koju će kupci smjesta osjetiti. 

Ona se, između ostalog, postiže duljim međuosovinskim razmakomi novom adaptivnom regulacijom voznog postroja s amortizerima s dva ventila. Istovremeno, naš novi zaslon i koncept rukovanja vrlo su intuitivni. Sjedala s funkcijom masaže i regulacijom klime oličenje su premium standarda u unutrašnjosti vozila."

Arhitektura unutrašnjosti redizajnirana je na temelju novog koncepta. Zahvaljujući visokokvalitetnim materijalima i učinkovitoj zvučnoj izolaciji ukupna razina kvalitete i udobnosti podiže se na sasvim novu razinu. Opcijski će biti dostupna ergoActive prednja sjedala. Ona imaju električno namještanje (u do 14 položaja, ovisno o modelu i opremi) te različito konfigurirane funkcije masaže i klimatizacijske funkcije.

Novi zaslon i koncept rukovanja. U novoj arhitekturi unutrašnjosti modela Passat Variant sustavno suse provela unapređenja koja su marki Volkswagen predložili njezini kupci, i to s ciljem da se rukovanje učini što intuitivnijim. Passat Variant stoga će biti uveden na tržište s novorazvijenim cockpitom i novim infotainment sustavom. Veličina novog standardnog infotainment zaslona iznosi 32cm (12,9inča). Varijanta od 38cm(15inča) bit će dostupna opcijski ili ovisno o opremi. Dodirni kliznici s pozadinskim osvjetljenjem smješteni su ispod zaslona infotainment sustava i upotrebljavaju se za prilagodbu funkcija, npr. temperature u unutrašnjosti i jačine zvuka. Također, marka Volkswagen opcijski će nuditi novi Head-up zaslon koji projicira informacije na vjetrobransko staklo, a time i u virtualni prostor ispred vozila. Osim toga, višenamjensko kolo upravljača ponovno ima dva gumba -kako bi rukovanje bilo još jednostavnije.

Više prostora u stražnjem dijelu vozila. Novi Passat Variant puno je veći od svojeg prethodnika. Nova dužina (povećanje od 14cm) povećava prostor za noge dodatnih 5 centimetara. Kapacitet prtljažnika također je povećan za 40 litara i iznosi 690 litara (u slučaju utovara do visine leđnih naslona stražnjih sjedala) odnosno za 140 litara i iznosi 1920 litara kada su stražnja sjedala preklopljena.

Novi DCC Pro i integracija sistema Vehicle Dynamics Manager. Brojne pojedinačne mjere poboljšavaju pogonski sistem novog modela: povećana krutost nagiba i bolje upravljanje poprečnom silom stražnje osovine s četiri spone (čime se ostvaruje bolja stabilnoststražnje osovine, a time i veća sigurnost tokom vožnje), novi elektromehanički sustav upravljanja, izmijenjeni poprečni stabilizatori i amortizeri te prilagodbe za različite naplatke točkova. Izravniji omjer upravljanja i duži međuosovinski razmak modela Passat Variant dodatno se pozitivno odražavaju na karakteristike vožnje.

Također, marka Volkswagen nudi još napredniju generaciju adaptivne regulacije voznog postroja u svojem bestseleru: opcijski DCC Pro s amortizerima s dva ventila. Taj sustav neprestano reagira na površinu ceste i situaciju u vožnji te u obzir uzima parametre kao što su regulacijeupravljanja, kočenja i ubrzanja. Idealna amortizacija izračunava se za svaki kotač, a amortizeri se namještaju u djeliću sekunde. Vozač ima mogućnost prilagodbe sustava DCC svojim individualnim preferencijama -od iznimno komforne do iznimno sportske postavke. Drugim riječima: za veću udobnost i bolju dinamiku.

Sustav Vehicle Dynamics Manager također je dio serijske opreme. To je sustav MQBplatforme koji je svoj debi proslavio u trenutačnoj verziji modela Golf GTI. Taj sustav upravlja funkcijama elektroničkih blokada diferencijala (XDS) i poprečnim dinamičkim komponentama kontroliranih amortizera u sustavu DCC Pro. Zahvaljujući sustavu Vehicle Dynamics Manager upravljanje je neutralnije, stabilnije, agilnije i preciznije uz regulacije kočenja za svaki pojedinačni kotač i prilagodbu tvrdoće amortizera ovisno o kotaču.

Za snažno osvjetljenje ceste. U paketima s premium specifikacijama model Passat Variant bit će u ponudi s novom generacijom IQ.LIGHT Matrix LED glavnih svjetala. Ta snažna svjetla ravnija su od onih na prethodnoj verziji te imaju novi, visokoučinkoviti glavni snop svjetala, čiji doseg iznosi oko 500 metara. U stražnjem je dijelu vozila ovaj modelopremljen kontinuiranom vodoravnom LED trakom za komplet stražnjih svjetala.

TDI, TSI, eTSI i eHybrid. Zahvaljujući platformi MQB evo za novi Passat Variant dostupne su različite vrste pogona. U ponudi će biti s dizelskim motorima s turbopunjačem (TDI), benzinskim motorima s turbopunjačem (TSI), djelomično hibridnim benzinskim motorima s turbopunjačem (eTSI) i plug-in hibridnim sustavima (eHybrid). Doseg u električnom pogonu novih plug-in hibrida povećan je, ovisno o opremi, do 100 kilometara u usporedbi s prethodnicima. Također, AC punjenje bit će brže kod svih verzija eHybrid, a DC punjenje također će prvi put biti moguće u okviru serijske opreme.

 

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija verzija može da obezbjedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim